Oacceptabelt höga biljettpriser på bussarna i Luleå

Insändarskribenten Mikael Klasson tycker att busspriserna blivit alldeles för höga och jämför med andra större städer som Umeå och Skellefteå.

Insändarskribenten föreslår gratis bussåkande under ett kvartal.

Insändarskribenten föreslår gratis bussåkande under ett kvartal.

Foto: Frida Enberg

Insändare2024-10-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som bussåkare under många år har jag tagit del av att LLT höjer biljettpriserna till en icke acceptabel nivå, vid jämförelse med andra bussbolag i norra Sverige.

Vid en kontroll via nätet och jämförelse med Ultra (Umeå) och Skellefteå buss går det att finna följande:

Vid jämförelse "30-dagarskort".

  • LLT åldersgrupp 20-24 år, 570 kronor.
  • Ultra, samma åldersgrupp, 510 kronor.
  • Skellefteå, även här samma ålder, 460 kronor. 

I åldersgruppen 25-64 år, finner man följande priser, 30 dagar 

  • LLT, 760 kronor.
  • Ultra, 570 kronor. 
  • Skellefteå buss, 520 kronor.

Gått att konstatera att pensionärer åker billigare i Lule, jämfört Umeå och Skellefteå, MEN, den stora resande skaran, mellan 20 och 65, får "dyr betala" i Luleå.

Varför skall det vara på det sättet? LLT:s marknads- och kommunikationschef Anna Kowal Lindbäck anger bland annat stigande drivmedelskostnader (men vi vet ju att dessa har sjunkit), driftskostnader och underhåll (vad är det för skillnad dessa kostnader?), som svar på frågan, hämtat ur Kuriren.

Om Luleå skall vara och agera som attraktiv ort för oss medborgare och för de som tänker flytta hit, så måste alla detaljer stämma och detta gäller även busspriser.

Som Lulebo och som värnar om miljön, föreslås gratis bussåkande under ett kvartal. Kommunen tar kostnaden, resandet dokumenteras väl och analyseras med kvartal där avgifter föreligger. Vad sker med bussåkandet i sådant läge? Hur förbättras miljön? Frågorna är många, här nämns bara ett par.

Tänk om Luleå kommun i sin marknadsföring kunde gå ut och säga: "här åker du buss gratis för vi tänker verkligen på miljön". 

Idag är det tyvärr tvärtom.