Jag förutsätter att kommunalrådet menar en ”större kommun” när hon säger en ”växande kommun”. En växande kommun drabbas nog i huvudsak av växtvärk.
Så kan en politiker vinkla saken men en mer rättvisande beskrivning är att en sådan befolkningsökning kräver att kommunen och region Norrbotten tillskapar en infrastruktur, barn- och äldreomsorg, skolor, kollektivtrafik, sjukvård med mera som klarar av ytterligare 26 procent antal invånare. Men det medför förstås inte per automatik ”bättre service” för invånarna. Och hur ska det gå till? Redan idag är det varierande grader av kriser inom många av de verksamheter som kommunen och region Norrbotten ansvarar för. Exempelvis råder stor brist på läkare, tandläkare och annan vårdpersonal. Beträffande nya bostäder läste vi nyligen att fyra fastighetsbolag har dragit sig ur byggprojekt på området Kronan. Det senaste budet från en byggentreprenör skulle innebära hyror på 25 000 kronor i månaden för en trerummare.
Även vänsterpartiets företrädare vill ha tillväxt men främst med argument som inte har med saken att göra. Ingen av de två nämner dock något om nackdelar med en större befolkning.
Det är känt att kommuner inte mår bra av ett alltför lågt invånarantal. Befolknings- och skatteunderlaget för skola, vård, omsorg och annan kommunal service blir otillräckligt. Det finns dock ingen naturlag som innebär att befolkningstillväxt skapar ökat välstånd för medborgarna i en kommun av till exempel Luleås storlek. Det är dokumenterat att med ökad befolkning följer successivt även negativa effekter som köproblem (bland annat bostadsköer), kostnadsökningar (högre priser på bostäder, dagligvaror, andra produkter och tjänster), brottslighet, anonymitet (bland annat försämrad social kontroll människor emellan), stress (notera gatuvimlet i till exempel Stockholm där människor ofta stirrande rakt fram halvspringer istället för att promenera), trafikproblem (notera fordonstrafiken i Stockholms infarter och samma mönster märks redan i Luleå), föroreningar (bland annat utsläpp från fordon).
Det är heller inte alls så enkelt som att förutsätta att ett ökat skatteunderlag till följd av en ökning av befolkningen med 26 procent automatiskt finansierar de ökade kapital- och driftskostnader som följer med. Det kan istället innebära en nettokostnadsökning och behov av skattehöjning. Finns någon sådan kalkyl?
I kommunalpolitikers DNA tycks dock tillväxt vara planterat och jag misstänker att en bidragande orsak i vissa fall är deras egen strävan att lämna efter sig en kommun med flera invånare än när de tillträdde och att de tror att det är avgörande för hur de kommer att bli betygsatta. Suck.