Naturen har hamnat ur synk

Klimatförändringarna gör bland annat att fåglar hamnar ur synk med sin favoritföda. Talgoxen drabbas till exempel ofta ut för matbrist under häckningsperioden.

Klimatförändringarna gör bland annat att fåglar hamnar ur synk med sin favoritföda. Talgoxen drabbas till exempel ofta ut för matbrist under häckningsperioden.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Insändare2021-02-16 13:34
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ur led är tiden, sa Shakespeares Hamlet. Och det kan vi säga också, när vi påverkas av klimatförändringarna.
I sydligaste Sverige såg det länge ut som om hösten skulle övergå direkt i vår, utan någon mellanliggande vinter. Först i slutet av januari blev det kallt nog för att meteorologerna kunde kalla det vinter. Norra Sverige har samtidigt haft väldiga snöoväder, vilket faktiskt också hänger samman med den globala uppvärmningen: när Arktis blir varmare ändras polarvindarna.
Men det är inte bara vi människor som påverkas. Bland fåglarna har många arter synkat sin häckning till de insekter de lever på, så att ungarna kläcks när det finns maximalt med larver att äta. Men olika arter av insekter och fåglar styrs av olika miljösignaler: somliga reagerar på dygnslängden, andra på temperaturen. Då kan en fågel och dess favoritföda hamna ”ur synk”, vilket visats bland annat för talgoxar som numera oftare råkar ut för matbrist under häckningen.
Samma problem har visats för växter och deras pollinatörer. För växterna är det ju gynnsamt att blomma när deras pollinerande insekter är som flest, men den koordinationen är numera inte lika säker.
Vi kan se dessa negativa förändringar redan idag, när jordens medeltemperatur ”bara” är 1,2 grader över vad den var före industrialiseringen. Hur ur led kan då inte tiden bli längre fram för fåglarna, insekterna och växterna, och för oss människor som är beroende av en miljö i balans? Vi måste snarast ställa om till ett hållbart samhälle, för både vår och naturens skull!