Jag har i några år varit en trogen resenär med Norrtågs dagtåg mellan Luleå och Fränsta (station på banan mot Östersund). Min dotter med två små barn har ofta åkt samma sträcka. Bokat har vi gjort med Norrtågs app. Start 08.36, ankomst vid 17-tiden. Men efter den 10 december 2022 finns det inte någon sådan resmöjlighet, "Inga avgångar" blir beskedet i Norrtågs app. Vy hänvisar till buss mellan Luleå och Umeå!
Vid kontakt med Vy/Norrtåg hänvisar de till Trafikverket – det är där problemet sitter enligt dem. Men Trafikverket gör inte längre några arbeten på banan utan bollar tillbaka; Vy/Norrtåg kan nu fritt bestämma sina avgångar.
Söker vi varje delsträcka för sig går det att boka, men med snäv marginal – bara några minuter mellan ankomst och nästa avgång. Det betyder att Vy/Norrtåg inte längre tar ansvar för eventuella förseningar som gör att man missar anslutningen. Varje gång jag har åkt har vi varit cirka 15 minuter sena i Umeå, men tåget vidare har då inväntat. Det kommer man inte längre att göra får jag veta.
Alltså: För att vara säker på att åka från Luleå till Sundsvall/ Fränsta samma dag måste vi börja med att åka sträckan Luleå – Umeå med buss. Det tar cirka 4,5 timmar. Hur lätt är det med småbarn?
Vy föreslår att vi i stället tar ett nattåg, betydligt dyrare, som kommer fram till Sundsvall vid ett respektive fyra på natten, där vi sedan får vänta i flera timmar på anslutning. Ett annat alternativ som de föreslår är att vi helt enkelt åker innan den 10 december!
Varför görs denna försämring av resmöjligheterna i Norrland och särskilt för oss som bor i Norrbotten? Varför hänvisa till en lång bussresa när vi vill åka tåg – och där vi förut kunnat åka tåg? Vi betalar skatt till regionen och Norrtåg är en del av regionens ansvar. Anser Vy/Norrtåg att försämringar i tågtrafiken i norra Norrland är i linje med uppdraget?