När ska regionledningen ta sitt ansvar?

Man behöver inte lyfta på så många stenar för att hitta lösningar på problemen med tandläkarbrist, skriver Fd tandsköterska.

Man behöver inte lyfta på så många stenar för att hitta lösningar på problemen med tandläkarbrist, skriver Fd tandsköterska.

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2021-12-12 08:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lyssnar på lokala nyheter från Norrbotten (2 december) och ställer mig frågan: Hur mycket av det som ansvarig verksamhetschef informerar om stämmer överens med verkligheten, när startade regionen med riskbedömning och hur många av patienterna inom tandhälsovården vet om att de är ”riskbedömda” och får vänta ett, två, tre eller fyra år (beroende på tandstatus) innan de får en kallelse för besökstid hos Folktandvården? 

Har de som haft ”friskvårdsavtal” vetat vad som gällt de senaste åren? När jag tecknade mitt avtal blev jag informerad om att jag tack vare avtalet skulle bli kallad till undersökning varje år, om jag kommer ihåg rätt så upphörde ”friskvårdsavtalet” under 2019 och det på grund av personalbrist så regionledningen har haft mer än två år på sig att lösa problemet.

Sorglig blir det när ansvarig verksamhetschef gör en ”omskrivning” av tandvårdens uppdrag och förebrår privata aktörer för att inte följa Socialstyrelsens riktlinjer. I det nationella riktlinjerna ger väl Socialstyrelsen rekommendationer och sen är det upp till beslutsfattarna (politiker, tjänstemän, verksamhetschefer) att bestämma hur det använder rekommendationerna.

Det som irriterar mig mest är att regionen misskött rekryteringarna så till den milda grad att vi idag inte har någon fungerande tandvård. Vi saknar tandläkare och det enda som erbjuds idag är en tandvård som bara har resurser för att ta hand om barntandvården och i enstaka fall akuta patienter, kan det betyda något annat än att regionen missförstått sitt uppdrag?!

För ett tag sedan skrev jag om att det fanns lösningar om bara regionledningen lyfte blicken. Ser nu att ett av regionråden erkänner misslyckandet med uppdraget och tar till sig pensionerade tandläkare Olle Kauppis förslag att anställa senioratandläkare som i perioder jobbar i länet. Då kan man också erbjuda tandläkarstudenter praktikplatser med handledare vilket ökar chansen att studenterna kommer tillbaka och jobbar här i länet efter fullgjorda studier. 

Om regionledningens ambition är att komma till rätta med problemen och få en fungerande tandvård för medborgarna så finns det lösningar och man behöver inte vända på många stenar för att hitta den.