Återigen är frågan om att anlägga ett stort modulboende (kalla det för vad det är: barackboende) intill Gammelstads kyrkstad. Företaget Away Group vill bygga ett tillfälligt boende i moduler för 1 600 personer i ett område som gränsar till kyrkogården i Gammelstad. Modulboendet skulle dessutom vara det första externa besökaren (huvuddelen turister) möter vid ankomsten till världsarvet. Detta väcker flera frågor.
Vilken ambition har Luleå kommun för att slå vakt om kyrkbyn som kommunens viktigaste besöksmål. Varje år besöks Visitor Center av 25 000-40 000 personer. En stor del av dessa kommer från andra länder. Vilket intryck av besöket i kyrkbyn får dessa om man möts av ett stort modulboende?
Hur ser prognoserna ut för behovet av dessa tillfälliga boendemoduler? Låt oss anta att det finns ett visst behov. Vilket ingrepp blir det i området som gränsar till naturreservatet Gammelstadsviken? När och hur kommer behovet att uppstå? Om modulboendet ska byggas måste det anläggas vägar och dras fram vatten/avlopp, el, fjärrvärme etc. Vem ansvarar för detta? Luleå kommun eller Away Group? När kommer behovet att upphöra? Och fram för allt, vem svarar för att återställa området? Är det överhuvudtaget möjligt?
Företrädare för bland andra Nederluleå församling har varit inbjudna att besöka ett område i Skellefteå med 1 200 modulbostäder. Detta boende ligger i anslutning till Solbackens handels- och industriområde. Det tilltänkta området i Gammelstad har kyrkogården, ett naturreservat och ett världsarv som grannar! Enligt Luleå kommun översiktsplan är det tilltänkta området inte avsett för boende. Hur ställer sig kommunen till en bygglovsansökan. Man har ju dessutom sagt att industri-investeringarna i norr inte ska bemannas med "fly in/fly out"-personal.
Hur rimmar planerna på ett modulboende med detta?
Kyrkbyn har en komplicerad trafiksituation. Smala vägar och många korsningar med skymd sikt. Dessutom redan idag en hel del tung genomfartstrafik. Det är väl inte helt orimligt att anta att trafikvolymerna kommer att öka om det byggs ett modulboende för 1 600 personer. I närheten finns också en stor godsterminal och ett expanderande spårområde. Man måste ställa sig frågan om hur många stora infrastrukturinvesteringar området tål?
Modulbostäderna hotar världsarvet
Hur många stora infrastruktursatsningar tål området, undrar Jan Johansson, boende i Gammelstads kyrkby.
Att bygga ett modulboende alldeles inpå världsarvet är en dålig idé, skriver Jan Johansson.
Foto: Magnus Pehrsson
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.