Skolmåltiderna i Luleå kommuns skolor är ett hån mot svensk/nordisk matkultur.
Det viktigaste målet för presterande skolelever är måltiden på skolan. Det är också viktigt att svensk matkultur erhålls med allt vad det innebär. Vad var grunden för svenska köket under de senaste 100 åren. Jo, kött, fläsk och fisk som proteinkälla. Tillbehör som potatis, rotfrukter, ris och pasta är viktiga kolhydrater. Sallad var på min tid i skolan sådär. (1975-1983)
Idag säljs mycken lunch på restauranger, där uppehålls traditionellt den svenska matkulturen. I skolorna i Luleå serveras inget fläskkött. Varför? Raggmunkar med bönpasta, vad är det? I min värld serveras raggmunkar med stekt rimmat fläsk. Chili sin carne, belugabolognese som proteinkälla. Grisköttet är uteslutet från dessa skolor. Varför? Är mat politik numer eller är det så att matkreatörerna hos Luleå kommun har konverterat till annan religion eller vill dessa ej besväras med arga kommentarer från elever som inte äter fläskkött?
Jag är själv utbildad matlagare och förfäras av utvecklingen hos dessa tafatta beslutsfattare och matkreatörer som sticker ned huvudet i sanden vid sakfrågor.
Mer svensk mat i skolorna
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.