Medborgarråd för klimatet

Ett medborgarråd ska nu slå sina kloka huvuden ihop för att få bort de farliga koldioxidutsläppen från vägtrafiken, skriver insändarskribenten. Genrebild.

Ett medborgarråd ska nu slå sina kloka huvuden ihop för att få bort de farliga koldioxidutsläppen från vägtrafiken, skriver insändarskribenten. Genrebild.

Foto: Fredrik Persson/TT

Insändare2024-03-13 15:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges första medborgarråd för klimatet har haft sitt första möte.
Vilken framgång att också Sverige har insett att det är avgörande att höra medborgarnas åsikter om viktiga frågor. Frankrike, Danmark, Österrike och Finland har tidigare infört medborgarråd, som hjälpt politiken framåt.


Ett medborgarråd är en samling personer, som statistisk motsvarar Sveriges befolkning och de ska nu slå sina kloka huvuden ihop för att få bort de farliga koldioxidutsläppen från vägtrafiken.


Med tillgång till experter och klimatforskare ska de träffas och komma fram till förslag på möjliga åtgärder, som ska presenteras i maj.
Eftersom vägtrafiken orsakar så mycket som en tredjedel av alla inhemska koldioxidutsläpp är det väsentligt att koncentrera sig på den sektorn.


Det bästa sättet att minska användningen av något är att öka priset anser ekonomer. Man måste minska användningen av bränslen i vägtrafiken, eftersom det är bränsleförbrukningen som orsakar de stora utsläppen och således måste alltså priset på bränslena höjas.
Det går ju inte, det drabbar ju oss som måste köra bil, protesterar då många bilägare. Men det finns en lösning som både bilägare och andra skulle uppskatta och som medborgarpanelen borde fundera på.


Den lösningen kallas Avgift och Utdelning och innebär att alla invånare får en månatlig summa pengar, en klimatbonus, som finansieras av de ökade bränslepriserna. Det fina med förslaget är att de flesta får mer i klimatbonus än de betalar i ökade bränslepriser. Ett effektivt och rättvist sätt att minska vägtrafikens utsläpp, som är så skadliga både för klimatet och hälsan.


De flesta tjänar alltså ekonomiskt på att minska sina utsläpp och mest tjänar de som har små bilar, åker kollektivt eller cyklar och går. Och de som bor i glesbygd och behöver bil kan få en något större miljöbonus.


Många i medborgarpanelen har barn och barnbarn och vill att de ska få en blomstrande framtid. De får fakta från experterna och klimatforskarna och kan i maj presentera sina lösningar för politikerna, som ofta inte har så lätt att förstå fakta.
Vi får önska medborgarpanelen allt gott!