Vart är vi på väg?
Nej, det är inte en fråga i SVT:s På spåret, utan det är en stilla undran över hur utvecklingen eller snarare nedmonteringen av allt i samhället, de ändringar och i mitt tycke försämringar som ständigt dyker upp. Det verkar vara en sjukdom som sprider sig inom alla verksamheter.
Först – jag läser i Norrbottens-Kuriren fredagen den 17 maj, att nu drar man in papperstidningen till prenumeranter som bor på "landsbygden", det är inte lönsamt. Det står "De berörda hushållen ligger främst väster om Alvik, Klöverträsk eller Ale." Då jag läser det tänker jag "väster om" – ja, då berör det ju inte vi som bor i Klöverträsk, där jag bor, där nästan alla hushåll får sin tidning i brevlådan. Men till min förvåning får jag den 23 maj ett brev där det står att jag bor i ett hushåll som ingår i det område som inte ska få sin tidning efter början av september. Jag undrar förstår var gränsen för "väster om" går? Gäller det Alvik också som ligger lite drygt 2 mil ut från Luleå? Varför skriver man inte rakt ut i tidningen vilka byar det gäller? Jag blir erbjuden en rabatterad läsplatta och bredband och en informationskväll framöver om hur man ska göra för att läsa tidningen. Ja, det är väl bra, men vi på "landsbygden" har inget bredband, ofta dålig täckning så att man inte får kontakt med internet, så jag inser att det kommer att bli svårt att läsa Kuriren framöver trots ett tekniskt hjälpmedel. De som läser NSD har samma öde framför sig. Ett förslag – slå ihop NSD och Kuriren till en tidning så sparar ni ju in kostnaden för en av dem och de är ju ändå till hälften likadana vad jag kan se. Sen är det väl mest i "stan" som folk säger upp sin papperstidning, medan vi på "landet" vill ha densamma kvar.
För det andra – Postnord. Nu ska de gula postlådorna plockas bort i stort antal och det förslagna stället där det ska stå en är långt ut från centrum av byn (åter igen – läs Klöverträsk). Byn har många äldre personer som kommer att få det långt till "den gula" och som inte har bil. Varför inte sätta den kvarvarande gula lådan mitt i byn vid byagården? Där finns ju än så länge postboxar där man kan hämta ut sina paket. Vill inte Postnord att vi ska nyttja deras tjänster? Kanske inte, med tanke på att postutdelningen varannan dag nu föreslås att ske var tredje dag istället och att gula lådor inte ska tömmas varje dag heller. Brev som man måste ha in till ett visst datum måste man börja skicka ett par veckor i förväg för att vara säker på att det kommer fram. Även här förväntas alla människor bli digtala och sköta allt över nätet. Postnord säger att det inte är lönsamt för dem att köra ut posten längre för att det minskat. Klart det minskar med ett porto som höjs hela tiden och man inte kan vara säker på att breven kommer fram i tid. Charmen med att få ett handskrivet brev eller vykort från någon kommer att vara ett minne blott.
Och då jag ändå är igång ... för det tredje – vart man än försöker ringa, så får man ständigt höra "du vet väl att du kan nå oss på nätet". Jo, jag vet, men jag vill prata med en människa. Gå in på våran app! Kom inte in till oss! Vårdcentraler slås ihop inne i stan – det är inte lönsamt! Skolor ska läggas ner och slås ihop – det är inte lönsamt! Bankerna minskar sina öppettider – du kan nå oss via nätet, det är inte lönsamt att ha öppet. Små trevliga boende för äldre slås ihop – det är inte lönsamt och blir till stora enheter med mindre personal, det blir ett slags förvaring. Den berömda svenska välfärden håller på att monteras ner.
Måste allt vara lönsamt? Ska "vi på landet" måsta flytta in till stan för att få den service som vi alla bekostar med våra skatter? Vi ska ha en levande landsbygd säger våra politiker, när det är dags för vallöften, men menar ni verkligen det?