Om du bor i Luleå och vill veta energiförbrukningen i din bostadsrättsförening ringer du Luleå Energiverk och får då muntlig uppgift på förbrukning och kostnad (årskostnad).
När du sen jämför den värmekostnad som Bostadsrättsföreningen angett i sitt bokslut upptäcker du att föreningen har tagit upp en lägre kostnad än den du fått av Energiverket. Det kanske föranleder dig att skriva en motion till föreningens styrelse och be om en förklaring.
Revisorer med flera letar nu intensivt efter en förklaring till differensen och man lägger ner mycket tid utan att finna svaret. Av en händelse kommer du över Energiverkets fakturaspecifikation för föreningen och får bekräftelse på att dom muntliga uppgifter du fått stämmer. En sista gång ringer du Energiverket och ställer en rak fråga "gäller dom värden som står i fakturaspecifikationen?". Svaret är ja och du förklarar att du kommer att informera medlemmarna om detta. Motionen äger sin riktighet.
Energiverket lämnar nu ett märkligt svar. Det är inte den slutliga kostnaden du fått och för att få veta den måste du vända dig till styrelsen och få lösen till Energiverkets databank. Där finns alla data som berör din förening (något som styrelsen inte kände till).
Med andra ord ett mycket omständligt upplägg för att få svar på en enkel fråga.
Varför kan man inte förenkla redovisningen? Och till sist vilket värde skall man använda när man redovisar returtemperaturen eller temperaturdifferensen på fjärrvärmen till en lägenhetsspekulant som vill veta värmesystemets effektivitet?