Jag har följt såväl kommunens som olika insändares inställning till BBB, i folkmun kallad ”Färjan”.
De flesta av oss som är relativt beresta och träffar människor från olika delar av landet hamnar allt som oftast i ”kallprat” kring Luleå som stad. Nio av tio sörlänningar inleder alltid med frågor och tyckande om Luleå Hockey, vilket förmodligen är vårt starkaste varumärke och en identifiering för oss lulebor.
Men tätt därefter så nämns inte Kyrkbyn i Gammelstad, inte SSAB, inte heller våra basketlag. Möjligen Luleå Tekniska Universitet för att man själv pluggat där eller haft en släkting eller bekant som gjort sina universitetsstudier i Luleå.
Det som dock alltid nämns av de som besökt Luleå under sommarmånaderna är ”Färjan”, ”Båten” eller ”BBB” (kärt barn har många namn).
Jag tror inte vi lulebor förstår den dragningskraft som BBB har och de många minnen som besökarna tagit med sig från det exotiska restaurangbesöket på vattnet, samtidigt som man ser midnattssolen vända över trädtopparna i norr.
Det är en exotisk miljö som vi måste vara rädda om. Istället för att stjälpa verksamheter i Norra hamn bör Luleå kommun hjälpa drivna företagare att utveckla miljön än mer.
Hemmagastronomin och Bistro Norrland försöker hålla Norra Hamn vid liv, och gör det bra. Men det stora dragplåstret har alltid varit BBB. Där möts människor från olika åldrar och olika bakgrunder. Utbudet av mat och dryck, prisnivå och möjligheten att komma som du är blir en mix som passar alla.
Likväl som det är den stora samlingspunkten för alla utflyttade som kommer till Luleå om sommaren för att hälsa på släkt och vänner. Jag är övertygad om att de flesta av dessa har ett inbokat besök på BBB tillsammans med, eller för att träffa, gamla bekantskaper.
Det finns alltid människor som syns och hörs för att få bort BBB från Norra hamn. Visst, det kanske inte är Luleås finaste byggnad men under sommaren är den definitivt den mest populära och den mest välbesökta. Jag gissar att cirka 1 500 personer kan vara i båten och på bryggorna samtidigt som man ser att kön ringlar sig bort ända till parkeringen på Strand.
Att Luleå kommun försvårar möjligheterna för ägaren av BBB att få bygglov är inget annat än ett svek mot nöjeslystna lulebor, hemvändare och besökare.
Vi ska ha respekt för dagens brandkrav som ställs. Vad jag förstår så är BBB:s ägare beredd på att åtgärda (eller har åtgärdat) de punkter som man blivit ålagd att göra. Av vad man kunnat läsa så är väl den stora bristen att köket i källarplan har för lågt till tak för att arbetsmiljön ska anses godkänd.
Men, helt allvarligt. Hur många restaurangkök i gamla byggnader har en takhöjd som motsvarar dagens krav? Kommunen hänvisar till att köket är en permanent arbetsplats och därför ska takhöjden vara 240 centimeter (i dag är den 220 cm). För mig är det inte en permanent arbetsplats med tanke på att BBB är öppen cirka 50 kvällar om året och därmed borde anses vara en säsongsrestaurang.
Luleå kommun; ni är tillsatta av oss medborgare och vi vill att ni hjälper våra entreprenörer att göra Luleå attraktivt. Vår styrka som stad för att locka besökare och få människor att stanna kvar om somrarna är vårt fantastiska vattenläge och våra ljusa sommarnätter.
Jag tycker att det är tjänstefel att försvåra entreprenörernas arbete och samtidigt beröva Luleå på 70-90 arbetstillfällen under de cirka tio veckor som BBB hålls öppen. Vi vill ha en levande innerstad och de senaste 15-20 åren har Norra hamn med BBB i spetsen varit vårt naturliga tillhåll för att sätta pricken över i när sommardagarna gått över till kväll.
I grund och botten handlar allt detta om 20 centimeter, Två tredjedelar av den linjal som användes i grundskolan. För entreprenören ett oerhört kostsamt och i stort sett omöjligt ingrepp att utföra på en båt.
För Luleå kommun, ändra förhållningssätt och inse att detta inte är en permanent arbetsplats. Ge oss medborgare möjlighet att återigen umgås i Norra hamn, på BBB till vår fantastiska midnattssol.