Nationellt flyttar numera fler människor till landsbygden än vad som flyttar därifrån. Den landsbygd som ökar mest är den tätortsnära landsbygden med en större centralort i närheten.
Trenden är densamma i Luleå, det vill säga att den tätortsnära landsbygden växer även i Luleå. Tillväxten på landsbygden är en positiv trend som vi måste vara rädda om.
För att ta tillvara och öka tillväxten vill jag föreslå åtgärder som jag tror ger verklig tillväxt:
Skolor och förskolor i stadsdelar och byar måste finnas på rimliga avstånd i hela kommunen. Barn och föräldrar måste ha rimlig vardagslogistik.
Infrastruktur och vägar måste hålla tillräckligt bra standard.
Ta fram lokala planprogram i samarbete med berörda byar för att utveckla boendet på landsbygden.
Förenkla för privata markägare att exploatera tomter och privata villakvarter. Finns bra exempel i Kallax, Måttsund och Börtnäsheden.
Ta fram ett åtgärdspaket kring offentlig förvaltning på landsbygd. Att servicepersonal från centralort ska lägga ner mycket restid för att fixa enkla problem är inte effektivt när det bor kompetens ute i byarna.
Tillämpa regelverket för VA-lösningar på ett pragmatisk och enklare sätt än idag.
Landsbygdsrådet måste reformeras till att göra verklig nytta och landsbygden måste få en egen öronmärkt investeringsbudget.
Tillgänglig räddningstjänst ska finnas i hela kommunen.
Jag tycker Luleå har enorm tillväxtpotential i byar och tätortsnära landsbygd om Luleå kommun agerar på rätt sätt. Det gäller att man har en positiv attityd, tydliga förutsättningar och planer för en framtid.
Landsbygden kan växa – om vi gör rätt
Den tätortsnära landsbygden växer och det är en trend vi måste vara rädda om. Med rätt satsningar från kommunens sida har Luleås byar och landsbygd goda förutsättningar, skriver Mattias Nilsson.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.