Inget haveri – skutan har vänt åt rätt håll

Vi ser inget haveri, snarar att någon vågar ta tag i problemen, skriver Tjejer i Sjukvårdspartiet.

Signaturen Tjejer i Sjukvårdspartiet försvarar den nuvarande majoritetens politik.

Signaturen Tjejer i Sjukvårdspartiet försvarar den nuvarande majoritetens politik.

Foto: Tommy Borg

Insändare2022-07-26 06:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till signaturen Nils GW:s insändare "Jag har del i haveriet", publicerad i Kuriren 21 juli. 

Till skillnad mot för Nils GW så ser vi positivt på den mandatperiod som varit och känner oss delaktiga att det blev stopp på det 84-åriga vanstyret med bland annat kraftiga centraliseringar och skattehöjningar som lösning på ekonomiska problem.

Att det råder personalbrist är såklart ett misslyckande, men där får man ha med sig att det ser likadant ut i stora delar av Sverige och det spelar ingen roll hur regionstyret ser ut. Det är annat som ligger bakom detta. Det är dock otroligt viktigt att se helheten av det som genomförts de senaste åren och där ser vi absolut inget haveri utan snarare att någon vågar ta tag i problemen.

Det råder inga delade meningar om att en pandemi har stormat större delen av den senaste mandatperioden, men att inte då agera skulle väl snarare vara att inte ta ansvar. En omorganisation var nödvändig för att vända det ekonomiska läget för att få medel till regionens huvuduppgift: Hälso- och sjukvård. Nu har skutan äntligen vänt!

Nils verkar vidare inte vara särskilt källkritisk utan läser rubriker och inte innehåll. Att media är vinklad och ofta har en agenda är något man tar med sig om man är källkritisk. Vi har sannolikt läst samma artikel: ”Slutenvården får höjd sommarpremie – akuten blir utan”. Läser man artikeln så står där: ”Varför erbjuder man inte detta inom akutsjukvården?” Regionrådet Kenneth Backgård svarar: ”Vi håller på att fundera på det, det låter jag vara osagt. Akuten har ju normalt sett inga vårdplatser men däremot har det funnits patienter som fått ligga väldigt många timmar, vilket är väldigt olyckligt.”

När vi läste artikeln så tolkade vi det att beslutet för att säkra vårdplatser var taget och att man övervägde ett beslut gällande akuten, vilket även blev facit!

Situationen för ambulanspersonalen i Luleå är otroligt ledsam, men kommunens del i spelet nämns inte i rubrikerna, om det återigen är en vinkling kan inte vi svara på.

Vad gäller Sjukvårdspartiets reklamfilm så heter sjuksköterskan faktiskt Ulrika, det framgår om man ser och lyssnar på filmen. Hon har säkerligen fått ta del av den löneavsättning på 99 miljoner kronor till sjuksköterskor som Sjukvårdspartiet varit med och drivit igenom mot en inte allt för positiv opposition. Dessutom har det sannolikt märkts i hennes plånbok. Lönesatsningarna är heller inte något som skapar feta rubriker trots att det är en otroligt viktig satsning för att kunna bibehålla och rekrytera personal. För kännedom finns 115 fler fasta läkare, 34 fler undersköterskor men dessvärre 56 färre sjuksköterskor. Detta kanske då region Norrbotten haft en medianlön långt under riksgenomsnittet.

På Sjukvårdspartiets valsedel inför höstens val så kan man se att närmare 40 procent är och har varit vårdpersonal. Vilket annat parti har den kompetensen vad gäller vård?