Ingen vill att det kommer in smitta på anstalten

Insändare2020-05-28 13:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren från ”Vi intagna på anstalten Ringsjön” (Kuriren 23/5). 
När Kriminalvården införde omedelbart besöks- och permissionsförbud den 12 mars gjordes det för att skydda både intagna och personal. Vi förstår att åtgärderna är tuffa för intagna och deras anhöriga, men vi gör detta av omsorg. Precis som ute i samhället så finns det oro kring det nya viruset och på anstalten Ringsjön, liksom på andra häkten och anstalter inom Kriminalvården, är hanteringen av arbetet kring att ha kontroll på viruset prioriterat: 
• Alla nyintag till anstalten Ringsjön riskbedöms, och kommer man med symptom eller misstänkt smitta så skjuts ens inställelse upp. 
• Inga intagna flyttas till en annan anstalt utan att en riskbedömning har skett i samråd med sjuksköterska från avsändande anstalt. 

• Det är sällsynt att vi tar in personal från andra anstalter i dessa speciella corona-tider, däremot är det mer vanligt att exempelvis sjuksköterska, som utgår från anstalten Tygelsjö, rör sig mellan de båda öppna anstalterna. Men även detta sker efter riskbedömning.

• När det gäller hantverkare håller vi med insändarskribenterna att det är en ökad risk när denna yrkesgrupp tas in på anstalten. Men här får vi väga nyttan med risken – vi behöver ha en fungerande anstalt när det gäller brandlarm, låsanordningar och annat angeläget underhåll av fastigheten. Riskerna hanterar vi genom att inga intagna och hantverkare får mötas inomhus. Eventuella möten sker utomhus, men det är i liten omfattning och det finns goda möjligheter att hålla avstånd. 


Sammantaget innebär ovanstående, utifrån risk för smittspridning, att privata besök till intagna och permissioner inte anses jämförbara. Vi har stor förståelse för att detta innebär tuffa restriktioner för både intagna och deras familjer. Samtidigt är det tydligt att restriktionerna uppskattas av de flesta intagna.

Kriminalvården följer naturligtvis Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och personalen är fullt medveten om vilket ansvar de har både för sig själva, för intagna och för verksamheten. Det är viktigt för oss att kunna bedriva god kriminalvård även i rådande läge, och försöka ge de intagna förutsättningar för att kunna göra val och i framtiden undvika kriminalitet. 

Håkan Tullberg 

kriminalvårdschef 

Annika Frej Barchan 

kriminalvårdsinspektör

Anstalten Ringsjön