Hur ser det ut i din förening?
I Riksidrottsförbundets pågående arbete med att ta fram Strategi 2025 slås fast att idrotten ska utgå från och formas efter barnens behov istället för att anpassa sig till ett gammalt idrottssystem. Idrotten ska finnas till för barnen. Hur ser det egentligen ut i dag i de föreningar där barn och unga utövar sin idrott?
Är man medlem i en idrottsförening är man också fysiskt aktiv i högre utsträckning än den som står utanför. I dagens samhälle har idrottsföreningarna stor betydelse för att främja barns fysiska aktivitet, hälsotillstånd och livskvalitet. Förutom medlemsavgifter och utrustning uppstår många kringkostnader exempelvis i samband med resor och cuper. Det tidigare klassiska konceptet, som jag tillsammans med min familj har positiva erfarenheter av, i synnerhet uppskattat av barnen och deras kompisar, att sova på luftmadrass i skolsal eller gymnastikhall har bytts ut mot hotellboende. Tillsammans utgör det en icke oansenlig kostnad av familjens ekonomi – inte minst om det finns flera idrottande barn i familjen.
En av de viktigaste faktorerna för att behålla barn och unga inom idrotten är att föreningarna anstränger sig för att så många barn och unga som möjligt bereds plats att delta i de träningar och tävlingar som föreningarna anordnar. Avgörande för detta är att föreningarna anpassar träningstiderna utifrån barnens ålder och möjligheter att ta sig till träningar och träningsanläggningar. Det är i sig ytterst en organisationsfråga. Barn som inte bor i närheten av träningsanläggningarna- föreningarnas is-/idrottshallar eller fotbollsplaner - är beroende av att någon vuxen ombesörjer transporten dit. I de flesta familjer, oavsett om de består av en eller två vuxna, är det omöjligt att hinna till träningar som startar före klockan 17. Det kräver att arbetsdagen behöver kortas med minst två timmar, något alla föräldrar inte har förutsättningar att göra.
Bland alla glada, entusiastiska idrottande barn kommer det säkert i framtiden att finnas någon eller några från din förening som lyckas skapa sig en framstående idrottskarriär. Övriga kommer att bära med sig många fina minnen från sin tid i föreningen, av tränare, gott kamratskap och goda prestationer.
Jag hoppas att ni som sitter i styrelse och ledning för din idrottsförening tar ansvar och lever upp till Riksidrottsförbundets målsättning och arbetet med Strategi 2025. Ge alla barn en chans att vara med! Skapa förutsättningar såväl organisatoriskt som ekonomiskt för att alla som vill ska kunna idrotta.
Idrott för barn är glädje, kamratskap och livskvalitet.