Hybritetableringen får inte slarvas bort

Allt talar för en etablering av Hybrit i Luleå. Problemen med försvarets invändningar måste lösas så inte chansen glider staden ur händerna, skriver signaturen BD-patriot.

Det finns en rad faktorer som talar för Hybrit i Luleå. Vi måste kämpa för att etableringen blir verklighet, skriver signaturen BD-patriot.

Det finns en rad faktorer som talar för Hybrit i Luleå. Vi måste kämpa för att etableringen blir verklighet, skriver signaturen BD-patriot.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Insändare2020-09-26 10:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vätgas blir i hög grad ett viktigt element i de globala ansträngningarna att minska de fossila koldioxidutsläppen. Produktion av vätgas kräver stora mängder el. I Norrbotten har vi utomordentligt goda förutsättningar för att ”fossilfritt” producera vätgas. Vi har såväl vatten- som vindkraft. Vi har potential att bygga ut tillgången av fossilfri el. 

En intressant omständighet är att vi i länet under de senaste åren tillförskaffat oss kunskaper vad gäller framtagning av vätgas. Projektet Hybrit är sedan något år i full färd att bygga en unik pilotanläggning i Luleå för koldioxidfri tillverkning av stål. Projektet har skapat och skapar för länet ett kompetensförsprång som måste exploateras på bästa sätt. Hybrit-projektet har för övrigt väckt stort intresse över hela världen.

Tillverkningsindustrin i Norrbotten har normalt tydliga komparativa nackdelar; liten närmarknad och långt till marknaden. Även andra nackdelar finns kopplade till vårt geografiska läge. Produktion av vätgas i Norrbotten har däremot tydliga komparativa fördelar genom tillgången av fossilfri el. 

En ytterligare styrka för Norrbotten ligger i våra extremt högvärdiga malmer. LKAB:s järnmalm är världens bästa malm för direktreduktion vilket är den reduktionsprocess som är aktuell i Hybrit-projektet.  

Ytterligare en positiv faktor i det här sammanhanget är närheten och tillgången till välrenoverad hög forskningskompetens som finns tillgänglig för Hybrits projektägare, Vattenfall, LKAB och SSAB nämligen Swerim AB (tidigare Mefos) och Luleå tekniska universitet LTU. Ett intressant kompetenskluster finns ”på plats” i Luleå. Sammantaget innebär dessa styrkor att det inte finns någon plats i världen som bättre lämpar sig för detta initiativ än Luleå. 

Vi får under inga omständigheter slarva bort de styrkefaktorer vi nu har för positiv utveckling av länet och hela landet. Problemen med Försvarets invändningar mot för höga byggnader för ett säkert flyg måste lösas. Den som varit med om att som passagerare i flygplan landa bland skyskrapor på Hongkongs gamla flygplats förstår inte var problemet ligger. 

Avslutningsvis, med hänvisning till vad som sägs ovan, är det inspirerande och glädjande att notera att länsstyrelsen, region Norrbotten och Luleå kommun sedan en tid agerar med full kraft tillsammans för att bidra till att de föreliggande möjligheterna tillvaratas.  

Vad gäller placering av de olika verksamhetsdelarna måste betonas att det torde vara av stort värde i att samla de viktiga aktiviteterna i Luleå. Största möjliga effektivitet måst eftersträvas.