Hur ska Luleå värmas upp när masugnen skrotas?

Hur och till vilken kostnad ska Luleå få fjärrvärme när masugnen läggs ned, undrar signaturen Ugglan som vill ha klara besked från SSAB, Lulekraft och kommunen.

SSAB:s masugn förser Luleå med fjärrvärme. Men hur blir det när den skrotas, undrar signaturen Ugglan.

SSAB:s masugn förser Luleå med fjärrvärme. Men hur blir det när den skrotas, undrar signaturen Ugglan.

Foto: Elisabeth Hedman

Insändare2023-08-24 07:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SSAB planerar för fossilfri stålproduktion i bland annat Luleå. Det innebär att den nuvarande masugnen som är värmekällan till Luleå kommuns uppvärmning av bostäder, företag och industrier med omnejd skrotas. Nedläggningen är planerad till 2030.

Det är oroväckande tyst om konsekvenserna från Luleå kommun, Lulekraft och SSAB. Kan det rent av vara så illa att man inte har någon plan? 
Det här måste vara en av de viktigaste frågorna som är involverad i omställningen av stålproduktionen i Luleå och Norrbotten.

Den stora omställningen är på nyhetsplats överallt men de två viktigaste komponenterna saknas. Tillgången till el och finansiering för att kunna genomföra alla projekt.
Om inte tillgången till el säkras blir det heller ingen finansiering. Dessa båda och avgörande förutsättningar saknas helt i planeringen. Märkligt!
Man brukar börja i den änden.

Allt talar för att de planerade satsningarna i Luleå, Boden, Gällivare och Kiruna senareläggs. Då bör väl rimligen skrotningen av SSAB:s masugn i Luleå också senareläggas. 
Vad är Lulekrafts och Luleå kommuns plan för uppvärmning av bostäder och industrilokaler i Luleå den dag masugnen skrotas? Den enda reserven Lulekraft har i dag är att elda med olja.
Det är många som väntar på ett svar från Luleå kommun och Lulekraft. Hittills har det varit tyst!

Luleå kommun har under många år framhållit att man har den billigaste fjärrvärmen i hela landet. Vad blir kostnaden för alla kunder med den billigaste fjärrvärmen den dag masugnen stängs?
Det är dags för Luleå kommun och Lulekraft att tala klarspråk.