Hopp fem år efter Paris-avtalet

I dagarna är det 5 år sedan Parisavtalet undertecknades.

Vi har en grund att stå på med Paris-avtalet, menar Eva Bergenstråhle.

Vi har en grund att stå på med Paris-avtalet, menar Eva Bergenstråhle.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-12-29 05:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stor glädje då och även i dag, särskilt sedan Joe Biden lovat att USA återinträder i kretsen av undertecknare. Vi har en grund att stå på.

Men farten mot målet (en uppvärmning under 2 procent) är för låg. Vi kommer inte att klara uppgiften om vi inte växlar upp ordentligt. Glädjebud om att politiker och regeringar fattat kraftfulla beslut dimper ned då och då. Men löftena om resultat ligger ofta 10 eller 20 år bort i tiden. Vi måste dock minska våra koldioxidutsläpp med 10-15% per år och starta nu, om vi ska ha en chans. Vi behöver politiker som vågar ta fighten omedelbart och inte skjuta på problemet, tills de själva har lämnat arenan och ansvaret.

Ett verksamt beslut skulle vara, att Sveriges riksdag nästa år beslutar att genomföra Klimatsvarets, Sverige, förslag om Avgift och Utdelning (A&U). Det innebär, att man lägger en avgift på alla koldioxidalstrande bränslen och lovar att höja avgiften till dess att dessa bränslen är utfasade. Det är i transportsektorn Sverige har sina stora utsläpp. Världens ledande ekonomer anser att de ekonomiska styrmedlen är de mest verksamma spakarna att dra i.

Men de pengar, som flyter in till staten, ska delas ut regelbundet till alla svenska medborgare, för rättvisans skull mer till dem som bor i glesbygd. Detta system gynnar de sparsamma och missgynnar de slösaktiga. En sänkning av koldioxidutsläppen med 10–15 procent per år från transportsektorn skulle kunna bli verklighet relativt snabbt och enkelt.