Skriver med referens till artikeln i Norrbottens-Kuriren den 10 december 2022, ”Moderaten lovar nytt elprisstod till länet”.
Villaägarna i Luleå anser att det är positivt om hela Sverige inom kort kan komma att omfattas av elprisstödet, men uppfattar att det är väldigt otydligt på vilket sätt man agerar inom regeringspartierna för att förverkliga detta. På intet sätt framgår det om huruvida Mattias Karlsson (M) eller andra politiker från norr aktivt arbetar för att även elprisområde 1 och 2 ska omfattas av elprisstödet. Ulf Kristersson (M) har tidigare sagt att han ska vara statsminister för hela Sverige, men det är svårt att se detta då Norrland i nuläget är exkluderat vad gäller elprisstödet.
Villaägarna i Luleå har i massmedia varit tydliga vad gäller det uteblivna elstödet i norr och presenterat ett antal förslag, på kort och lång sikt, om vad som behöver göras för att hantera situationen då det är många som är drabbade av de höga elpriserna såväl boende i småhus, lägenheter och industrin.
Vi är nu inne i ett mycket allvarlig situation där en lång och kall vinter står för dörren, särskilt i Norrland. Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) lever långt från verkligheten då hon tidigare lyfte att ett tillskott om 80 MW från Heleneholmsverket i söder ska avlasta situationen i norra Sverige. Detta då vi har ett bortfall om 1100 MW från Ringhals 4 till den 23 februari 2023 samt ett planerat stopp på Oskarshamn 3 den 9–18 december 2022 som ger ytterligare ett bortfall om 1400 MW, totalt 2500 MW. Hur ska 80 MW ersätta 2500 MW, det vill säga ett bortfall som är 30 gånger högre än vad som tillförs? Nu i helgen den 10–11 december 2022 hade vi dessutom två dagar då Ringhals 3 gick på halv effekt och då levererar cirka 540 MW. Denna helg har vi alltså ett bortfall om 3000 MW av kärnkraftsel, vilket är ett betydande bortfall, särskilt i söder, som påverkar prisbilden i hela landet.
Det är alltså mycket som talar för att situationen med de höga elpriserna är här för att stanna hela vintern då vi har bortfall av Ringhals 4, men även andra planerade stopp i elkraftproduktionen. Därför måste det tas fram lösningar som kan hantera situationen för elkonsumenterna i hela Sverige.
Det är mycket allvarligt då vi har elpriser som pendlar mellan 2 till 4 kr/kWh eller mer exklusive skatterna och många människor och industrier kommer att få det väldigt tufft i vinter, särskilt häruppe i Norrland där vi har längre och kallare vintrar än i söder, som kräver högre energiförbrukning. Hur ska det gå för våra pensionärer, barnfamiljer, ensamstående föräldrar och låginkomsttagare, särskilt här i norr där vi har långa och kalla vintrar? Såsom det ser ut med kraftsituationen är troligen de höga priserna här för att stanna hela vintern i hela Sverige.
Vi måste jobba med att lösa problemen vad gäller höga energipriser och den inflation som är kopplad till den i tre dimensioner: kortsiktigt, på mellanlång sikt samt långsiktigt. Där måste våra politiker ta sitt ansvar och komma med konstruktiva lösningar och lyssna in de olika lösningar och förslag som finns. Efter att ha sett partiledardebatten i Agenda den 11 december 2022 kan det ifrågasättas om ansvariga politiker och ministrar har tillräcklig kompetens för att hantera situationen!?
Villaägarna i Luleå anser att på kort sikt behöver även elprisområde 1 och 2 omfattas av elprisstödet eller att vi i hela landet sänker elprisskatten och tar bort momsen då det är ett mer långsiktigt och rättvist system som gynnar landets samtliga hushåll och även oss i norr.
Vi anser att det även krävs en långsiktig lösning där vi måste reformera elprismodellen exempelvis genom att det först sätts ett svenskt jämviktspris på el utifrån förväntad inhemsk efterfrågan och produktion med utgångspunkt från dagens fyra elprisområden. Därefter exporteras överskottsproduktion till ett exportpris som Nordpool sätter. Vi får två elpriser. Men våra grannländer får köpa lika mycket el. Det skulle troligtvis ge ett bättre elpris över hela Sverige med dagens elprisområden där sänkningen sannolikt skulle vara markant. Detta i väntan på att det tillförs ytterligare produktionskapacitet som kan påverka marknaden.
Lyckas vi med att reformera elprismodellen och sänka energipriserna så finns det goda möjligheter att dämpa inflationen då energipriserna (el samt drivmedel) är inflationsdrivande.