Helt nya incitament på gång – snart kan kunden påverka avgiften

Vi förstår ”Fundersam elkonsument”. Och när det gäller just incitament för att vara energismart så är förändringar på gång som kommer ge våra kunder helt nya möjligheter att påverka och sänka sin elnätsavgift.

Luleå energi svarar på insändare om höga fasta avgifter jämfört med förbrukningen.

Luleå energi svarar på insändare om höga fasta avgifter jämfört med förbrukningen.

Foto: Petra Älvstrand

Insändare2024-12-09 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi förstår ”Fundersam elkonsument”. Vi förstår att det kan se orimligt ut på fakturan när elnätsavgiften vissa månader vida överstiger den totala kostnaden för elen som har använts i hemmet. Under 2024 har den känslan nog varit extra vanlig då elen periodvis har varit väldigt billig per kilowattimme. I Sverige har vi bland annat sett rekordmånga timmar med så kallade minuspriser, då elen rent av har varit gratis. Effekten av det blir bland annat att nätavgiften kan se stor ut i jämförelse.

När det gäller elhandel så betalar du för det du faktiskt förbrukar. Där kan du alltid påverka dina kostnader genom att vara energismart och ”spara på elen”. Kostnaderna för elnätet finns dock alltid där, så länge din bostad är uppkopplad mot elnätet. Den fördelas på alla våra nätkunder och i dag kan du inte påverka den – men snart.

Om elnätsavgiften känns stor i relation till elhandelskostnaderna, så kan det hjälpa att tänka på vad avgiften går till. Elnätet – som dygnet runt och året om ska ge el åt hela vår kommun – måste ständigt rustas, underhållas och övervakas, men också utvecklas och byggas ut med stora investeringar. Dels för att det inte ska gå sönder, dels för att kunna tillgodose ett allt större elbehov i hela samhället. Cirka 50 procent av elnätsavgiften är dessutom skatter och statliga kostnader för bland annat myndighetsavgifter och elberedskap – alltså hälften av avgiften som du ser på fakturan. Elberedskapen aktiverades nyligen i bland annat Umeå och Skellefteå, då stora och snabba insatser krävdes för att se till att människor fick tillbaka strömmen efter stormen.

Det var lite om vad elnätsavgiften går till. Nu pratar vi incitament.

När ”Fundersam elkonsument” skriver om incitament så tänker hen helt rätt, och här är stora förändringar på gång. Ganska snart kommer du som elnätskund kunna påverka även din elnätsavgift. Det blir helt nytt. Under de kommande åren inför vi så kallade effekttariffer i Luleå. Det är en förändring som sker på alla Sveriges elnät, och det ska ske senast 1 januari 2027. Effekttarifferna ska bidra till att elnätet används så effektivt som möjligt. Vi skulle kunna beskriva förändringen så här: I dag betalar du för den plats i nätet som du kan nyttja. I framtiden kommer du som elnätskund i stället betala för den plats du faktiskt nyttjar.

Effekt är den mängd el som används på en och samma gång. Med effekttarifferna på plats så kommer du som elnätskund få helt nya incitament och möjligheter att påverka – och sänka – din elnätsavgift. Det gör du genom att sprida ut din användning mer jämt över dygnet och undvika de ”effekttoppar” som uppstår när vi använder mycket el på en och samma gång.

Samtidigt som du kommer kunna sänka din elnätsavgift genom att vara mer energismart, så är du med och bidrar till att vi använder vårt befintliga elnät och våra resurser på ett effektivare och mer hållbart sätt. Fram tills förändringen sker i Luleå, vilket troligen blir sommaren 2026, så kommer vi att prata mycket om hur du kan tänka energismart för att minska din effektanvändning, och på så sätt sänka din elnätsavgift. Helt nya incitament är på gång.