Den senaste tidens så kallade avslöjanden om allvarliga hygienbrister på vissa Max-restauranger i södra Sverige och procenten av dem i storstäderna, har med rätta väckt starka reaktioner.
Men vi måste också fråga oss: För att vissa restauranger i södra Sverige skött sig dåligt, ska då de som skötter sin hygien och jobbar hårt behöva drabbas? Ska alla restauranger och anställda sättas i samma fack, trots att många faktiskt följer reglerna och gör sitt yttersta för att hålla en hög standard?
Företaget har vidtagit åtgärder, inklusive krismöten, öppnat upp sina kök och visar upp sina hygienrapporter och obligatoriska utbildningar i matsäkerhet för all personal.
Trots detta fortsätter kritiken, vilket väcker frågan: När är det nog? Om vi förväntar oss att företag ska ta ansvar och förbättra sig, måste vi också vara villiga att acceptera deras ansträngningar och ge dem en chans att rätta till sina misstag.
Det är också viktigt att komma ihåg att anställda på Max är individer, många av dem unga människor, som arbetar hårt för att försörja sig. De ska inte behöva bli måltavlor för allmänhetens ilska eller utsättas för hot och trakasserier på grund av andra restaurangers slarv.
I vårt samhälle talar vi ofta om vikten av att ge människor en andra chans och rätta till sina misstag, men tydligen inte Max?
Detta bör även gälla företag och deras anställda. Om vi kräver förbättringar måste vi också vara beredda att erkänna och stödja dessa när de sker. Låt oss därför avsluta denna häxjakt.
Häxjakten på Max måste få ett slut – det är bra nu
Om vi förväntar oss att företag ska ta ansvar och förbättra sig, måste vi också vara villiga att acceptera deras ansträngningar och ge dem en chans att rätta till sina misstag, skriver insändarskribenten.
Insändarskribenten tycker att det räcker med kritik mot Max nu.
Foto: Filip Öhman
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.