En berättigad fråga i samhället i dag; har bankerna någon praktisk funktion i samhället?
Jag trodde i min enfald att bankernas affärsidé var att hantera pengar/kontanter. Men så är det uppenbarligen icke längre.
Råkar man besöka ett bankkontor med avsikt att få utföra någon transaktion som involverar kontanter, blir man betraktad som en suspekt varelse från någon annan planet eller från den undre världen. Om bankerna instruerar sin personal att bemöta sina, få kvarvarande, kunder på detta oförskämda och opersonliga sätt, är det lika bra att avveckla samtliga bankkontor och avskeda personalen.
Ett annat märkligt problem är att riksbanken lägger ut stora summor på att trycka och prägla sedlar och mynt, som uppenbarligen inte är önskvärda. Inte ens av de som har som affärsidé att hantera dessa.
Spara pengar och stäng alla banker. Så sköter befolkningen det på samma sätt som förr då man hade pengarna i madrassen eller i kylskåpet och använde dem där det gav störst ekonomiskt utbyte. Det som i dag klassas som ”svart marknad”.
Dessutom skulle den ökade förvaringen av kontanter i hemmen öka risken för inbrott och personrån. Men det är väl också ett ansvar som bankerna gärna skyfflar över på den enskilde, så länge de inte behöver ansvara för kontanthantering.
Det är bara att konstatera: De svenska bankerna har misslyckats redigt med sitt uppdrag att hantera och förvalta våra likvida tillgångar. Allmänhetens förtroende torde vara lika lågt som för en telefonförsäljare av mobilabonnemang.