Anledningen till detta är, enligt analytiker i tankesmedjor och/eller i försäljningsorganisationer för billigare elavtal, att vattenkraften har problem med att producera el när älvarna blir isbelagda.
Efter ett yrkesverksamt liv i vattenkraftens tjänst och i övrigt tillbringat tiden längst Sveriges starka älv (Lule älv) är detta häpnadsväckande nyheter.
I min värld har en helt utbyggd älv endast vattenmagasin där isläggning sker lugnt och harmoniskt i stillhet, utan några som helst problem för normal vattenföring genom turbinerna för produktion av nödvändig el.
Att vattentemperaturen vintertid skulle vara besvärande för turbinerna, som en av analytikerna framförde i direktsänd TV, belyser nivån på de som uttalar sig i frågan.
Om anledningen till minskad elproduktion i vår starka älv beror på låga nivåer i vattenmagasinen tyder det på annan anledning. Nämligen produktionsplanering, mindre vindkraft och nedstängning av väl fungerande kärnkraft.
Saknar Vattenfall och Svenska Kraftnäts röst i detta. Varför förklarar ni inte det enkla förhållandet mellan tillförd effekt och uttagen effekt samt frekvenshållning på kraftnätet? Det räcker inte med två hål i väggen. Gemene man/kvinna måste förstå att det krävs något mer bakom dessa två hål för att lampan, Tv;n etc ska fungera.