Håll koldioxid i luften på lagom nivå

Icke planerbar elkraft, som styrs av slumpen, har inte någon inbyggd reserv, men som vi och omvärlden ändå förlitar oss till, ökar risken att momentan effekt uteblir. Alltså den effekt som behövs i varje sekund till skillnad till från den effektbrist, som förhindrar en nyetablering av en industri i södra Sverige.

"Det behövs mycket, mycket mer planerbar vatten- och kärnkraft, som tyvärr tar lång tid att bygga, där ny vattenkraft inte är tänkbar", skriver insändarskribenten.

"Det behövs mycket, mycket mer planerbar vatten- och kärnkraft, som tyvärr tar lång tid att bygga, där ny vattenkraft inte är tänkbar", skriver insändarskribenten.

Foto: Bengt-Åke Persson

Insändare2025-01-09 04:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den förstnämnda effektbristen kan innebära att det blir en landsomfattande storstörning, medan den senare blir en årslång försening, som inte innebär så dramatiskt stora kostnader.

Vår baskraft, det vill säga Nordens vatten- och kärnkraft, som försörjer abonnenterna med el större delen av året, hotas att enbart förbrukas till reglering, det vill säga när solen går i moln, vinden uteblir och allt fler länder i Europa också använder vår planerbara vatten- och kärnkraft som regulator.

Det behövs alltså mycket, mycket mer planerbar vatten- och kärnkraft, som tyvärr tar lång tid att bygga, där ny vattenkraft inte är tänkbar, men det kan avhjälpas provisoriskt genom att snabbt utveckla säkra metoder att lagra vätgas. Återstår att ny sol- och vindkraft med kortare byggtid att byggs ut så snabbt som möjligt. Det jättestora överskott av effekt som då uppkommer, måste styras till att tillverka så mycket vätgas som möjligt! Och se dyr, sparad vätgas gör att inte planerbar kraft helt plötsligt blivit planerbar.

Verkställs ovanstående framstår vi som globalt förutseende, knäcker Putins ekonomi med ännu fler elkablar då vi skickar överskottet av all onödig sol- och vindkraft till Europa, ser till att SVT används för att undervisa om modern kärnkraft, bygger massor av nya små, underjordiska kärnkraftverk av typen LFTR vilka drivs med torium, men också kan bränna upp en stor del av vårt kärnavfall som bränsle under cirka hundra år, minskar behovet av nya kraftledningar ty el från sådana skapas där den behövs, överskottsvärme skickas till fjärrvärmenäten eller för att tillverka nytt bränsle av koldioxiden i luften, slipper fortsätta göra våra fordon eldrivna, slipper frakta oljan som nu hotar våra hav då den ju så att säga distribueras luftvägen och med i princip oändlig tillgång av energi med fusionskraft, enkelt kan avsalta havsvatten, odla upp våra öknar och håller därefter koldioxiden i luften på en för växtligheten lagom nivå.

Varnar dock för att vi tycks glömt vad isstormar gör med is på kraftledningar. Sådana bör absolut grävas ner, också av försvarsskäl, men den möjligheten saknas för vindkraft.