Global uppvärmning – vem bryr sig?

Som synes är det svårt att väcka opinion mot klimatförändringarna i min älvdal, skriver insändarskribenten.

Förändringarna har aldrig varit större än i sommar. Bilden visar Storglaciären i Kebnekaiseområdet.

Förändringarna har aldrig varit större än i sommar. Bilden visar Storglaciären i Kebnekaiseområdet.

Foto: Stockholms universitet

Insändare2024-11-05 04:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har gjort en jordnära högst ovetenskaplig spaning om hur den globala uppvärmningen drabbar Kalix nedre Älvdal, där jag av födsel och ohejdad vana råkar bo. När jag var barn på 50 å 60-tal sa gubbarna att till midsommar blommar häggen å braxen leker i Lillån. Nu har det slagit mig att de senaste åren har häggen blommat i slutet av maj och braxen har också tidigarelagt sin fortplantning. Arbetarlaxen som den kallas gravas numer första veckan i juni och är klar till midsommarn, vilket är välkommet. Liljekonvaljen blommar till midsommar är ett vedertaget begrepp. 

Numer sker blomning minst två veckor tidigare. Nyförälskade par bör ta detta i beaktning om de ger sig ut i midsommarnatten för att plocka blomstren. För skogsägarna i älvdalen är skogstillväxten 3–4 veckor längre än tidigare, vilken ingen är lessen för, snarare tvärtom. Vi kanske numer ligger på Mälardalens tidigare nivå. 

Skidspår i obanad terräng kan numer dras först en eller två veckor före jul. Ifjol gjorde dock vargavintern come back men trenden består. Vintrarna är varmare. Glaciärerna smälter i Kebnekajse och ger aningen högre vattenstånd i älven. Bra att vi slipper det värsta lågvattnet, säger folk, de gillar inte leriga stränder. 10 kronor billigare bensin är välkommet. Vem fan bry sig om klimatet! 

Det är det omedelbara välbefinnandet och det lokala som räknas. Som synes är det svårt att väcka opinion mot klimatförändringarna i min älvdal. Det ska vara det med kortare skotersäsong då. Värmeböljor, bränder, ökande havsnivåer och översvämningar finns bara på TV.