Ge hjältarna i vården en rejäl bonus

Vi har fått en ny kategori hjältar – sjukvårdspersonalen. Ge dem en rejäl bonus i pengar, skriver Lars Pekka.

Personal i sjukvården hyllas från alla håll men Lars Pekka tycker att en pengabonus borde till.

Personal i sjukvården hyllas från alla håll men Lars Pekka tycker att en pengabonus borde till.

Foto: Adam Ihse/TT

Insändare2020-03-31 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har fått en ny kategori hjältar – sjukvårdspersonalen som med stor risk för egen hälsa vårdar smittbärande covid 19-patienter på sjukhus och framöver kanske i provisoriska tält och mässhallar. 

De gör det trots alltmer bristfällig skyddsutrustningen beroende på att ansvariga på regionerna underlåtit att hålla beredskapslager av sjukvårdsutrustning för pandemier som forskare varnat för i åratal.

Nu tävlar ministrar, politiker och generaldirektörer om att i ord hylla sjukvårdspersonalen som hjältar. Statsministern (176 000 kr/mån 2019*) lovordar med darrande stämma sköterskor och läkare. På tv presenterar entusiastiska programledare musiker som blåser i näverlurar till ära för sjukvårdspersonalen. 

Sjukvårdare alla kategorier och kringpersonal (bland annat städare) utför hjältedåd som de flesta av oss skulle tveka inför. Men hjälteglorian blir inte särskilt mycket värd efter pandemin för en undersköterska med en medellön på 28 600 kronor i månaden eller en sjukhusstädare med medellönen 23 800 kronor.

Vad de behöver är en rejäl extraslant i efterhand. Ett kännbart tack från oss alla. 

Regeringens ledamöter (139 000 kr/mån) bör ta ett snabbt beslut om en engångsbonus från statskassan till alla sjukvårdsanställda på 30 000 kr att utbetalas när pandemin är över. 

Kostnaden skulle bli 4,9 miljarder kronor om man inkluderar läkare. I relation till de hundratals miljarder som staten satsar på företag och privatpersoner i samband med pandemin är det en försumbar kostnad. Sjukvårdspersonalen i Norrbotten, cirka 2,7 procent av rikets sjukvårdare, skulle kunna dela på 132 miljoner kronor.

Därefter måste samhället se till att sjuksköterskor, undersköterskor, städare och annan lågavlönad vårdpersonal inom både regioner och kommuner får en rejäl lönetrappa uppåt de kommande åren. Inom den kommunala hemtjänsten är lönerna ännu lägre. 

Lars Pekka, frilansjournalist

* Löneuppgifter och kostnader: Regeringskansliet 2020 och SCB 2018.