Gällivare ska inte behöva bära hela bördan

Ska kommunpolitikerna i Gällivare tillgodose södra Sveriges intresse av el, utan egna uppoffringar, före väljarnas intresse av att Gällivare också ska ha rätt att bevara sin natur, undrar Jonathan Sagelind.

Detta skulle området med vägar, grustag, 300m höga kraftverk etc täcka om det låg i Stockholm.

Detta skulle området med vägar, grustag, 300m höga kraftverk etc täcka om det låg i Stockholm.

Foto: Jesper Karlsson

Insändare2023-05-25 07:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag förväntar mig ett tydligt besked från alla lokalpolitiker om att Gällivare redan bidrar med råge till svensk ekonomi och att kommunen därför lägger sitt veto mot Vattenfalls planer på ytterligare vindkraft i kommunen, motsvarande 373 bullrande Eiffeltorn.

I södra Sverige stoppade kommunpolitikerna 75 procent av alla vindkraftsprojekt 2021 genom att använda sina kommunala veton, enligt Svensk Vindenergi. En majoritet av dessa kommuner har varken gruvor, större skogsindustri eller redan byggda industriområden med vindkraft. Gällivare kommun har en lång historia av att möjliggöra för gruvindustrier att bedriva verksamhet. Bland annat har Malmberget i princip utraderats och de boende i Liikavaara tvingas flytta. På frågan huruvida det ska byggas ett gigantiskt vindkraftsområde i kommunen, motsvarande cirka 40 000 hektar natur, förväntar jag och många andra att Gällivares kommunpolitiker säger nej utan att tveka. Här finns redan Lehtirova vindkraftsanläggning utanför Ullatti.

Jag har haft kontakt med och fått skriftliga svar från samtliga partier i Gällivare kommun. M, MP, S, Sjvp och V har inte tagit ställning. Enbart SD har tagit ställning till att de vill använda kommunalt veto för att stoppa eländet, även kallat Storlandet. De övriga kommunpolitikerna beskriver frågan som komplex då LKAB behöver mer el i sin ”gröna” omställning. 

LKAB:s vinster har alltid gått till hela Sverige. Därför borde inte Gällivare bära ett så pass stort ansvar att offra ännu mer natur och landsbygd.

Kommunpolitikerna i Gällivare sviker sina väljare om de är beredda att förstöra naturen, samtidigt som deras kollegor i södra Sverige inte tar ansvar för att det ska produceras el i deras närområden, för hela Sveriges industrier. Vid exempelvis gruvetableringar finns grupper som är positiva till möjligheten till fler arbetstillfällen. Men vindkraft innebär inte särskilt många arbetstillfällen. I denna fråga står egentligen alla grupper som vistas i naturen enade mot miljöförstöringen. Det finns inget lokalt folkligt stöd för ytterligare vindkraft.

Jag förväntar mig att Gällivares kommunpolitiker tydligt säger NEJ till Vattenfalls planer. Ska verkligen Sverigedemokraterna vara det enda kommunala alternativet att rösta på för att garantera ett nej till ett industriområde med vindkraft i Gällivare kommun?