Gå och rösta – skolan berör alla

Tänker du att du inte berörs av skolfrågan? Då har du fel, alla berörs!

Insändare2020-10-29 09:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Folkomröstningen i Luleå kommun handlar om vilken skolstruktur vi ska ha i kommunen. Initiativtagarna till folkinitiativet som har lett till denna folkomröstning är nätverket Hela kommunen ska leva och lära (HKSLOL). Vi som finns med där tycker att vi ska ha skolor och förskolor i både stadsdelar och byar vilket gör att hela kommunen kan blomstra.

Skola och förskola för alla barn i hela kommunen

Vi tycker att alla barn ska ha rimligt avstånd till skolan, framförallt i unga år. Inga barn ska behöva tillbringa stor del av sin fritid i skoltransport, utan barnen ska ha tid till lek, fritidsaktiviteter och läxläsning. HKSLOL tycker också att det är bra att det finns en mångfald av skolor inom kommunen i varierande storlekar, så att de barn som har lättare att komma till sin rätt i en mindre miljö kan få den möjligheten. Forskningen visar att barn med funktionsnedsättningar och barn med invandrarbakgrund får bättre förutsättningar att klara sin skolgång på en mindre skola.  Alla barn måste ska få samma förutsättningar att orka med sin dag och klara av målen i skolan.

Vi tror inte heller att det är en god idé att samla en god del av kommunens nyblivna tonåringar en jättestor skola i stan. 1000 elever ger 333 elever per årskurs och inte mindre än 13 – 14 parallellklasser.

Samhällsservice till familjer som främjar tillväxt i hela kommunen

Samhällsservice som skola och förskola inom rimligt avstånd i hela kommunen är en viktig parameter för unga familjer när de väljer var de ska bo. HKSLOL anser också att det är förutsättningen för att Luleå kommun ska kunna växa och på så vis få ökade skatteintäkter.

Att nyttja redan betalda lokaler är en god idé för att hushålla med kommunens resurser

Att bygga nya skolor och förskolor är stora investeringar som belastar kommunens ekonomi under lång tid. Det är de nya lokalerna som kostar mest per kvadratmeter och per elev. Kommunen har också en vana att presentera glädjekalkyler som sedan visar sig misstämma grovt, med felräkningar på flera hundra procent. (till exempel blev investeringskostnaden i Sunderbyn 83 miljoner i stället för 61 miljoner och för förskolan Berget som skulle byggas om för 6 miljoner blev i stället resultatet en nybyggd förskola för 34 miljoner). 

HKSLOL menar att kommunen ska sätta stopp för ett sådant slöseri, och att de lokaler som finns ska användas klokare och att pengarna istället satsas på undervisningen och på lärarna. 

Lärarbristen då?

Lärarna tycker generellt inte att stora skolor är att föredra, de har inte fått komma till tals. Detta märktes väldigt tydligt i den enkätundersökning som Lärarförbundet i Luleå presenterade för en tid sedan. Vi tycker att det är dags att lyssna på lärarna!

Rösta i folkomröstningen den 8 november!

Rösta på alternativ 1, för att hela kommunen ska kunna leva och lära.