Från det skadliga till det friska

Vi har fått en ofrivillig paus i vårt bilkörande genom Corona-pandemin. Låt oss förlänga den pausen.

Vi har fått en ofrivillig paus i vårt bilkörande genom Corona-pandemin. Låt oss förlänga den pausen, menar Pia Bak-Frederiksen.

Vi har fått en ofrivillig paus i vårt bilkörande genom Corona-pandemin. Låt oss förlänga den pausen, menar Pia Bak-Frederiksen.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Insändare2020-06-11 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

INSÄNDARE

Nu kan vara rätt tillfälle att göra något åt ett stort hälsoproblem – avgaser från bensin- och dieselbilar. 

Vi är rätt bra på att bära med oss vatten i en flaska. Men vi kan inte bära med oss ren luft, vi kan heller inte köpa den på flaska. Vi vill dock ha ren luft och god hälsa och det kan vi säkra oss. Vi har sett och upplevt skillnaden under Corona-krisen.

Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet, uppskattar att antalet dödsfall i Sverige på grund av bilavgaser, kan vara upp mot 2 000 per år, som ska jämföras med antalet trafikolyckor med dödlig utgång, som är cirka 250-300 per år. 

Det är våra bilar med förbränningsmotorer, som tankas antingen med bensin eller diesel, som ger upphov till så mycket ohälsa och många sjukdomar. Det är inte bilen i sig som är problemet, utan det är motorerna som används i de flesta bilar som är miljö- och hälsoboven. 

Det finns ett säkerställt samband mellan dödsfall i hjärt och kärlsjukdomar och exponering mot luftföroreningar där bilavgaser är den luftförorening som påverkar mest.

Jag är med i Klimatsvaret som arbetar för att stoppa klimatförändringen och koldioxidutsläppen. Vi har ett konkret förslag och vårt förslag har en positiv bonuseffekt på hälso- och sjuktalen. Förslaget ger oss renare luft och därmed bättre hälsa för alla.

Klimatsvarets förslag är att lägga en stadigt stigande avgift på alla koldioxidutsläppande drivmedel och placera hela intäkten från denna avgift i en fond. Töm fonden varje månad och betala ut hela beloppet i lika stora delar till varje vuxen medborgare och en halv del till varje barn. Glesbygd kan kompenseras genom att få dubbelt så mycket. 

Förslaget bidrar till minskad bilkörning, effektivare transporter samt byten till andra drivmedel och därmed mindre luftföroreningar. 

Vi går från det smutsiga till det rena, från det skadliga till det friska.

Pia Bak-Frederiksen