Framtidens lulebor får betala

Men tåget tuffar vidare och de framtida medborgarna får betala för allt eftersatt fastighetsunderhåll, skriver signaturen "Medborgare".

De framtida medborgarna får betala för det eftersatta underhållet av kommunens fastigheter, menar "Medborgare".

De framtida medborgarna får betala för det eftersatta underhållet av kommunens fastigheter, menar "Medborgare".

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2021-10-14 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunens revisorer konstaterade år 2018 att det saknades underhållsplaner för kommunens fastigheter. Nu visar framtagna planer att underhållsbehovet uppgår till 1,5-2 miljarder kronor fram till år 2030.

För några år sedan upptäcktes att det eftersatta underhållet i Lulebo AB:s fastighetsbestånd uppgick till miljardbelopp trots att hyresgästerna i sina hyror hade betalt för framtida underhåll.

Hur är det möjligt att driva ”företaget” och ”koncernen” Luleå kommun, som beskriver sig som länets draglok, på det sättet och utan konsekvenser för de ansvariga? 

I privata fastighetsföretag skulle det här aldrig kunnat passera utan omedelbara konsekvenser för de ansvariga. Där finns en styrelse, som är ansvarig inför ägarna, och en verkställande direktör (VD) som är ansvarig inför styrelsen samt anställda medarbetare som är ansvariga inför VDn. 

Styrelsen och VDn hade bytts ut direkt om fastighetsbestånden hade vårdats som i Luleå kommun och Lulebo AB och juridiska ansvarsfrågor hade aktualiserats. I Luleå kommun tycks upptäckterna mottas med axelryckningar.

I Luleå, och i andra kommuner, behandlar kommunstyrelsen ett förslag till årsbudget som kommundirektören tillhandahåller baserat på underlag från de olika nämnderna. Mot bakgrund av det först nu presenterade stora underhållsbehovet på miljardbelopp för fastighetsbeståndet måste kvaliteten på kommundirektörens och kommunstyrelsens arbete med det här starkt ifrågasättas. 

I slutstationen kommunfullmäktige, som är ”ägarnas” (medborgarnas ) representant, ägnas tydligen inte heller många sekunder till att fundera på detta. 

Den huvudsakliga förklaringen till det är förstås att kommuner och kommunala bolag styrs i huvudsak av personer baserat på partipolitiska meriter och överväganden medan ägare till privata företag rekryterar styrelseledamöter baserat på kompetens inom de aktuella verksamhetsområdena och företagsamhet i allmänhet.

Men tåget tuffar vidare och de framtida medborgarna får betala för det eftersatta underhållet av kommunens fastigheter precis som de framtida hyresgästerna får betala för det framtida underhållet av Lulebo ABs fastigheter, dvs det som de tidigare hyresgästerna redan delvis har betalat för. 

Det här tycks dock betraktas som en bagatell i det stora hela när ett offensivt bostadsbyggande och nya industriområden, till och med i ett befintligt skogsområde i nära anslutning till bostadsområdet Lövskatan, ska lyfta kommunen till fantastiska, aldrig tidigare ens indikerade, nivåer beträffande befolkningstillväxt. 

Men vem ska anställa alla våra nya invånare?