Frågorna hopar sig kring helröret

Kostnaden för rivningen av helröret skenar. Signaturen Ulf är kritisk till hanteringen av frågan.

Själv helröret plockades ner i januari i år. Nu har det visat sig att kostnaden för rivningen skenar.

Själv helröret plockades ner i januari i år. Nu har det visat sig att kostnaden för rivningen skenar.

Foto: Elisabeth Hedman

Insändare2020-10-15 14:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läser nu om att rivningen av "helröret" kommer att bli fyra gånger högre än beräknat. Främst finns enligt Stadsbyggnadsförvaltningen två anledningar till detta. Den ena är att betongfundamenten varit i storleksordningen 200 ton per styck. Om detta stämmer så bör fundamenten vara på cirka 60 – 70 kubikmeter armerad betong vardera. Den andra anledningen sägs vara att ett av fundamenten har placerats ovanpå en huvudledning för vatten och avlopp och att det fundamentet måste rivas med stor försiktighet. Inget av detta säger sig nu stadsbyggnadsförvaltningen ha känt till när den ursprungliga kostnadsberäkningen togs fram.

Frågorna som nu infinner sig är följande:

!) Vem ägde "helröret"?

2) Vem byggde "helröret"?

3) Vem äger huvudvattenledningarna för kommunalt vatten och avlopp?

4) Vem har beviljat bygglov för "helröret" och i samband med det godkänt dess konstruktion och placering?

Svaren på frågorna är rimligen följande;

Eftersom kommunen haft bestämmanderätt att "helröret" skulle rivas och också är den som ska betala kostnaden för rivningen samt sålde själva röret som gick över Varvsleden så är det rimligt att anta att det är kommunen som var ägare till helröret. Det är därför också rimligt att anta att det är kommunen som i egenskap av byggherre låtit uppföra helröret med vidhängande konstruktioner i form av fundament etc. Byggherrens ansvar regleras i plan- och bygglagen och innebär bland annat följande; "Byggherren ansvarar för att se till att alla bygg-, rivnings- och markåtgärder genomförs enligt gällande föreskrifter, såsom att de tekniska egenskapskraven uppfylls, att åtgärderna kontrolleras samt att hela byggprocessen kvalitetssäkras. Byggherren ansvarar även för att ansöka om och följa erforderliga myndighetstillstånd."

Tillståndsgivare till bygget av "helröret" var dåvarande byggnadsnämnden (nuvarande stadsbyggnadsnämnden).  Tillståndet bör i likhet med vad som gäller för alla bygglov grunda sig på konstruktionsritningar och övriga tekniska handlingar och beskrivningar som upprättats av eller på uppdrag av kommunens tjänstemän på stadsbyggnadsförvaltningen.

Därför är det mycket märkligt att man nu på stadsbyggnadsförvaltningen inte låtsas känna till varken fundamentens kolossala omfattning eller att ett av dessa placerats ovanpå en huvudledning för kommunalt vatten och avlopp. Det är ju kommunen, kommunens stadsbyggnadsförvaltning och kommunens stadsbyggnadsnämnd som haft ansvaret både som byggherre och som tillståndsgivare. 

Det måste bli slut nu på denna typ av hantering inom kommunen som leder fram till att kostnadskalkylerna överskrids med mångdubbla belopp och budgetar sprängs vilket är ett direkt slöseri med skattemedel eller, om man så vill, varje förslösad skattekrona är en stöld från folket som en känd svensk finansminister en gång uttryckte fenomenet. Det måste också bli slut med bortförklaringarna av typen "Vi såg det inte komma" när underlagen både upprättats och godkänts på kommunen och dessutom med mycket stor sannolikhet finns att tillgå på flera olika platser inom kommunens förvaltning.