Den 3 april visades första avsnittet av SVT:s serie "Ätstört". På Sveriges Radio finns åtskilliga program som behandlar ätstörningar och Svenska Dagbladet har släppt flera artikelserier med samma ämne, senast under rubriken ”Svältalgoritmen”. Anledningen till den stora mediala uppmärksamheten är att det är ett viktigt ämne som påverkar oerhört många.
I boken "Ingen fattar" intervjuar vi 16 föräldrar och syskon till ätstörningsdrabbade. Det är en bok som innehåller starka känslor av förtvivlan, maktlöshet och sorg. Den handlar om unga som har sondmatats, varit tvångsinlagda i rum som är mindre än fängelseceller, vrålat av ångest och kämpat i flera år mot en sjukdom som slår oerhört hårt.
Men det är framför allt en bok där föräldrar och syskon delar med sig av vad som händer när en i familjen drabbas av en livshotande ätstörning. Enligt senast tillgänglig statistik, från Socialstyrelsens statistikdatabas för diagnoser mellan år 2018–2020, har omkring 80 invånare om året fått diagnosen ätstörning i Norrbotten. Många menar dessutom att mörkertalet kring individer som lever med en ätstörning är stort.
I dag överlåter ätstörningsvården i stor utsträckning till föräldrarna att, utan hjälp, ta hand om sina svårt sjuka barn. Föräldrar utan någon kunskap om sjukdomen. Det är en kamp om liv och död som sätter djupa spår.
Därför måste anhörigvården förbättras genom att:
1. Erbjuda anhöriga till ätstörningsdrabbade vård och hjälp
Många föräldrar och även syskon drabbas av psykiska sjukdomar som depression och ångest på grund av situationen de befinner sig i under väldigt lång tid.
2. Förtydliga anhörigperspektivet i kurslitteraturen
Gör boken "Ingen fattar" till obligatorisk kurslitteratur i exempelvis sjuksköterske- och läkarutbildningen samt specialistutbildningar inom psykiatri. Det är den första i Sverige att ge både ett brett och fördjupat anhörigperspektiv av hur hela familjer drabbas när barn kämpar mot livshotande ätstörningar.
3. Genomlysa vad som fattas i den behandling som ges i dag
Kunskapen och förståelsen behöver öka för hur hårt ätstörningar drabbar inte bara den enskilde utan alla i familjen, i synnerhet syskonen. Det förändrar deras liv.
Vi önskar att alla som har vänner eller släktingar vars barn drabbas av ätstörningar ska läsa vår bok, för att bättre kunna förstå och stötta. Vi hoppas också att Norrbottens skol- och vårdpersonal, politiker och beslutsfattare ska läsa varenda rad.
Det är hög tid att skaffa sig djupare förståelse och agera därefter.