För vem är påsken räddad?

"För de miljontals individer som tvingas producera onaturligt många ägg under sin korta livstid rullar ”livet” på som vanligt, påsk eller inte", skriver insändarskribenten.

"För de miljontals individer som tvingas producera onaturligt många ägg under sin korta livstid rullar ”livet” på som vanligt, påsk eller inte", skriver insändarskribenten.

Foto: Kurt Engström

Insändare2024-03-28 16:34
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

“Påsken är räddad” skriver TV4 Nyheter.
Men för vem är egentligen påsken räddad? Jo jag förstår, det är såklart för dem som trots såväl etiska som miljörelaterade problem envisas med att äta ägg. För de miljontals individer som tvingas producera onaturligt många ägg under sin korta livstid rullar ”livet” på som vanligt, påsk eller inte. 

Om nu ett liv i en äggfabrik ens kan kallas för liv. 

Föds du som honkyckling i äggindustrin har du 18 intensiva månader framför dig när du tvingas lägga ett ägg om dagen vilket sliter hårt på kroppen. Hönorna är avlade för att lägga så många ägg som möjligt och majoriteten drabbas av stress, ångest, sjukdomar eller skador. När du inte producerar tillräckligt dödas du och ersätts av en ny höna. 

Om du däremot föds som tuppkyckling i äggindustrin, och därmed inte kommer att kunna lägga ägg, dödas du omedelbart genom gasning eller nedmalning. Detta eftersom Sverige valt att inte satsa på de könsbestämmande metoder som har börjat användas i en del andra länder. Bibehållet äggätande innebär bibehållet dödande av uttjänta hönor och av tuppkycklingar.

Att det är ont om ägg beror enligt artikeln på två saker: salmonellautbrott och fågelinfluensa hos Sveriges största äggproducent, då hönor massavlivats i hundratusental. Den här typen av gigantiska anläggningar är en perfekt miljö för smittor att spridas. Enligt många forskare är det med stor sannolikhet här nästa pandemi kommer att starta. Fortsätter vi att föda upp djur i djurfabriker är inte frågan om en ny pandemi startar där utan när. Djurfabrikerna måste monteras ner genom en drastisk minskning av konsumtionen av animaliska produkter.

Sverige löser äggbristen genom att importera ägg från Finland, Danmark och Nederländerna och i vissa fall även från Ukraina. I Ukraina sitter 98,5 procent av hönorna i trånga burar, många av burarna har dessutom så låg standard att de är olagliga i EU. Även Finland har kvar en stor andel burar i sin äggproduktion.

Bryr du dig om hönorna? Vill du helst slippa fler pandemier? Då är det bästa du kan göra att välja bort äggen från tallriken och fira en växtbaserad påsk. Gör inte ”som du alltid gjort” eller ”som alla andra”, utan våga prova nytt. Googla efter växtbaserade påskrecept och den djurvänliga påsken är räddad!