Min pappa har passerat 80 och vårdar sin livskamrat som är palliativ, i hemmet. Pappa är reumatiker, diabetiker, har hjärtfel … Som avlastning har de hjälp av hemtjänsten. De har tre dubbelbemannade besök per dag, veckans alla dagar samt avlastning två gånger i veckan à två timmar. Totalt 23 tillfällen per vecka.
Pappa har vidtagit åtgärder för isolering och vi hälsar inte på dem nu, utan håller kontakt via telefon. Allt enligt rekommendationer.
I grundbemanningen för hemtjänsten och avlastningen som kommer till pappa och hans livskamrat rullar 18 personer. Sedan en tid tillbaka finns många sjukdomsfall i personalen, de ersätts av vikarier och extrapersonal. Utöver detta finns ibland med enstaka praktikanter eller personer på introduktion. Pappa har räknat att de senaste veckorna har närmare 60 personer kommit till dem. Jag vill lyfta att vi verkligen uppskattar personalen och det de gör för pappa och hans livskamrat. Och vi är medvetna om att det är en pressad verksamhet med kontinuerlig personalbrist och med svårigheter att rekrytera. Men nu är inte ett normalläge.
Pappa undrar varför personalen inte har någon skyddsutrustning alls när de kommer? Det går inte att hålla skyddsavstånd i omsorgen av hans livskamrat. Både han och jag har ringt chefer inom hemtjänsten för att fråga om detta och om mängden människor som ligger i schemat till en unik brukare. Vi har båda fått svaret att de ”följer rekommendationerna” och att ”det är så det ser ut”.
Vi har en direkt fråga till de som organiserar hemtjänsten: är det således helt omöjligt att organisera hemtjänstverksamheten på ett sådant sätt att antalet personer som kommer till brukarna reduceras?
Pappa är förtvivlad och står i begrepp att inte släppa in hemtjänsten mer. En samhällsservice han och hans livskamrat är beroende av. Han pekar på att det finns arbetsgrupper som i åratal använt till exempel munskydd i kontakten med patienter – tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister. Han undrar varför inte hemtjänstpersonalen kan ha ett munskydd de drar upp när de är i så nära kontakt med sin brukare? När Linköpings universitetssjukhus testade sin personal kom de till slutsatsen att man kan bära på covid-19 utan att uppvisa symptom.
Min pappa är rädd att han och hans livskamrat ska dö av det här. Det är jag också. De enda som kommer till pappa nu, är hemtjänstens personal. Och de är väldigt många.
Ingrid
För många kommer till svårt sjuka brukare
"Min pappa är rädd att han och hans livskamrat ska dö av det här. Det är jag också. De enda som kommer till pappa nu, är hemtjänstens personal. Och de är väldigt många", skriver signaturen Ingrid.
Signaturen Ingrid undrar om det inte går att ordna så att färre personer från hemtjänsten kommer hem till brukarna och varför de som kommer inte har tillräcklig skyddsutrustning.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.