Fokus på klimat istället för gängbråk

Ju närmare vi kommer till valet, desto mer förskräcks jag av tystnaden i klimatfrågan.

skorstenar, klimat, luftföroreningar

skorstenar, klimat, luftföroreningar

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Insändare2022-08-23 04:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De stora partierna ger visserligen några pliktskyldiga klimatlöften om laddstolpar och annat, men deras förslag kommer inte i närheten av den stora omdaning av samhället som behövs.

Medierna kan inte kritiseras för bristen på klimatdiskussion. I både tidningar och TV har vi mött berättelser om uttorkade floder, rasande skogsbränder, missväxt och andra följder av det hetare klimatet. Men de flesta politiker verkar inte på allvar bry sig – eller tror inte att deras väljare bryr sig.

Högst på dagordningen står i stället frågan om gängbekämpning. Och visst, den är också viktig. Men som Leif G W Persson framhållit (och han bör väl veta): kriminaliteten berör direkt bara några enstaka procent av Sveriges befolkning. Andra frågor berör betydligt fler, och klimatkrisen kommer att beröra varenda människa.

Gängen påverkar oss både direkt och indirekt. Direkt genom skjutningar och rån, och indirekt genom den oro de sprider. Ett varmare klimat har samma dubbla verkan. Den direkta effekten sker genom hetta, översvämningar, skyfall, nya sjukdomar med mera. Den indirekta effekten uppstår när stat, myndigheter, kommuner och företag måste lägga alltmer pengar på att motverka de klimatrelaterade skadorna, och i gengäld få mindre över till skola, sjukvård och annat viktigt.

Om vi får 3 graders uppvärmning eller mer globalt, som det just nu ser ut som, kommer Sverige att bli totalt förändrat. Ju snabbare vi reagerar på detta, desto mindre kostsamma och mindre plågsamma kommer förändringarna att bli. Det borde både vi enskilda människor och våra politiker ta på allvar inför valet.