Fastighetsägarna sitter i bankernas järngrepp

Fastighetsägarna får skäll för hyreshöjningarna medan bankerna gör historiska vinster på deras bekostnad, skriver Jens Eriksson.

Fastighetsägarna får oförtjänt ovett när hyrorna går upp. De sitter i bankernas klor, skriver Jens Eriksson.

Fastighetsägarna får oförtjänt ovett när hyrorna går upp. De sitter i bankernas klor, skriver Jens Eriksson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-09-23 07:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har gång på gång sett artiklar och reportage om hur fastighetsägarna höjer hyran på lägenheter och lokaler med sällan skådat procentuellt påslag.
I dessa artiklar och reportage är undertonen nästintill uteslutande att de är de "rika" fastighetsägarna som ska sko sig på den hyresgäst som de har. Men det ingen pratar om eller det journalisterna väljer att inte rapportera är vem som är huvudmannen bakom höjningen.
Banken!

Så här är verkligheten! Banken kontaktar dig som fastighetsägare och säger:  "Vi ser ditt lån som en risk under den rådande ekonomiska krisen, så vi kommer att sätta en högre amortering på ditt/dina lån hos oss för att vi skall känna oss trygga! Inte nog med det, vi kommer också höja räntan på det lån som ni har hos oss samt att värderingen på er fastighet har sjunkit."

Så vilka val har du som fastighetsägare.

• Förhandla med banken (ingen idé, banken sitter i absolut maktposition)
• Byta bank (ingen idé, samtliga banker kör samma race med en liten variation för att de inte skall klassas som kartellbildning)
• Höja hyran
• Sälja din fastighet (Absolut sista alternativ till att banken tar fastigheten)

Det flesta väljer alternativ tre, justera hyran! Då kommer nästa utmaning, trappningsregeln till exempel som är till för att en hyresgäst inte ska kunna få en väsentligt högre hyra från ett år till ett annat. Det är ju bra, det skyddar hyresgästen!
Men vad skyddar fastighetsägaren från bankens i vissa fall helt orimliga höjningar (amortering/ränta) och värderingsändringar?
I många fall ligger fastighetsägaren i kläm mellan banken och hyresgästföreningen, Så är verkligheten!

Det som luktar lite illa är att samtliga fastighetsägare dras över samma kam och får ta mycket skit för de höjningar som sker, medan bankerna smörjer kråset och gör historiska vinster.