Ett kollektivt Stockholmssyndrom

Vi hänförs av de kriminella. Frågan som återstår blir hur många fler som ska behöva sätta livet till, skriver Erik Marklund.

Sverige och dess invånare har under flera år varit offer. Inte så mycket för bankrån, men väl skjutningar, sprängningar och mord, skriver Erik Marklund.

Sverige och dess invånare har under flera år varit offer. Inte så mycket för bankrån, men väl skjutningar, sprängningar och mord, skriver Erik Marklund.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Insändare2021-07-15 03:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I slutet av augusti 1973 så klev Janne Olsson, och senare även Clark Olofsson, in genom dörrarna till Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm i syfte att råna den. Något spårar ur och personer tas som gisslan. 

Under ett nästan en vecka därefter utspelade sig ett drama, där gisslan till slut fattar tycke för rånarna och börjar sympatisera med dessa. Detta psykologiska fenomen kom sedermera att benämnas Stockholmssyndromet, och begreppet är i dag nästan 50 år senare ett vedertaget begrepp som spridits över världen. 

Bläddra fram kalendern till juli 2021. Sverige och dess invånare har under flera år varit offer. Inte så mycket för bankrån, men väl skjutningar, sprängningar och mord. Nästan dagligen så hörs rapporter om våldsdåd. 

Den sista juni sker så ett mord på en polis på öppen gata, som ett crescendo i en i övrigt mycket våldsam utveckling, en utveckling där kriminella tagit över många områden, och sprider skräck i Sverige.

Samtidigt kan skönjas ett oförtäckt gillande av dessa gangsters. Från tv-serien ”Snabba cash” sprids ett gangsterlingo som plockas upp av allt från mellanchefer till pensionärer, vilket Morgonpasset i P3 gjorde en liten exposé om i början av juli. 

Ord som bror, gitta och beckna flyger nu över var mans läppar. Vidare toppas streamingtjänsternas låtlistor av gangsterrappare som rappar om vapen, skjutningar och droger, och som i vissa fall sitter häktade för brott. 

På instagramkontot Kavlaupp, som är ”ett initiativ från Sveriges samlade kommunikationsbransch för solidaritet inför och under vaccinationen”, samlar de bilder på kändisar som kavlat upp ärmarna och vaccinerat sig. 

Där finns en bild på en till rappare från en förort i norra Stockholm som suttit i fängelse, som bär en balaklava, där bara munnen och ögonen är synliga, som håller om Greta Thunberg. Miljörörelsens frontfigur är bokstavligen i famnen på en kåkfarare.

Vårt tycke för de farliga gangstrarna verkar vara ohämmat, och kan närmast liknas vid ett slags kollektivt stockholmssyndrom. Vi hänförs av de kriminella, precis som gisslan gjorde den där veckan i augusti för närmare 50 år sedan. 

1973 upplöstes dramat utan att någon polis fick sätta livet till, men denna gång gick det sämre. 

Frågan som återstår blir hur många fler som ska behöva sätta livet till innan detta vår tids torgdrama får sin upplösning?