Under 1970- och 1980-talet byggdes i Sverige ett mycket robust elsystem upp. Sverige var genom ASEA i absolut världstopp beträffande teknisk kompetens. I norr baserades elproduktionen på vattenkraft i våra älvar. I söder fanns inte många vattenfall, så den naturliga lösningen var kärnkraft. 12 kärnkraftverk byggdes.
På 1980-talet inträffade kärnkraftsolyckor i Ukraina och USA. Detta inspirerade våra politiker att starta kampen för nedläggning av kärnkraften. Första reaktorn som lades ner var en i Barsebäck 1999. Sedan dess har ytterligare fem reaktorer lagts ner. Södra Sverige har en osäker elförsörjning. För att hjälpa upp situationen i söder körs Karlshamns oljeeldade kraft verk. Även Öresundsverket har startats. Båda är alltså fossileldade och spyr ut CO2. Jag hör ingen protestera mot CO2-utsläppen.
Den andra galenskapen i detta sammanhang, är avregleringarna som ”Carl Bildt-moderaterna” genomförde i mitten på 1990-talet. Om jag inte minns fel avreglerades elsektorn, järnvägarna, posten och televerket. Dom tre första har blivit olika nivåer av misslyckanden/katastrofer. Den tekniska utvecklingen inom teleområdet har gjort att en jämförelse med situationen före avregleringen inte är relevant. Det blev så, då den politiska klassen i Sverige är helt renons på kunskaper, om när marknaden kan ge en billigare/bättre produkt till den lilla kunden. Elmarknaden är idag inget annat än en arena för bolagen att råna kunderna. Den lilla kunden har ingen chans. Ett exempel, när kunden sparar, höjer leverantören den fasta avgiften! Så gick det med den besparingen.
Det som måste göras är att elsystemet måste återföras till svensk kontroll. Vattenfall ska sälja av alla utländska bolag och ta över utlandsägda anläggningar i Sverige. Elsektorn organiseras lämpligen i ett bolag för kärnkraftverken, ett annat för vatten- och vindkraft. Svenska kraftnät ska ansvara för stamnätet i landet. Lokala bolag, som exempelvis Luleå Energi och Övertorneå Energi, sköter leveranserna till slutkunderna. Svenska folket och industrin ska tillhandahållas elström till självkostnad. Ett totalpris på 1 kr/kWh borde räcka. Samma pris bör gälla dygnets/årets alla timmar, så du inte behöver känna stress när du ska duscha eller köra tvättmaskin. Om vi har ett robust elsystem bör det inte vara ett problem.
Dom investeringar som behövs omedelbart, är ett 800 kV-nät, som binder ihop hela Sverige elektriskt. En 800 kV ledning överför optimalt, fyra gånger så mycket ström som en 400 kV-ledning. Lämplig utformning är en ring mellan de fyra kärnkraftsplatserna i söder, en ledning från ringen till Harsprånget och slutligen en ledning från Harsprånget till Boden/Luleå. För att stabilisera elsystemet i söder behöver dessutom omedelbart två stora kärnreaktorer byggas, en i Ringhals och en i Oskarshamn. Vidare bör Sverige satsa på att med egna resurser bygga SMR (små reaktorer). Dessa kan sedan ersätta CO2-spyende kraftvärmeverk och fjärrvärmeverk.
För Luleås del är 800 kV-ledningen viktig, så att dom planerade stålverken får tillräckligt med elström. Vi har ju i tidningarna kunnat läsa att det är tveksamt om konstgödselfabriken på Hertsöfältet kan byggas, då eltillförsel kanske inte räcker. Detta borde vara löst med en 800 kV-ledning till Luleå. I Luleå ska vi bli av med vår billiga fjärrvärme, när masugnen läggs ner. Här är en SMR en perfekt lösning. Låt den producera 50 procent el och 50 procent fjärrvärme.
Slutligen, i massmedia förekommer ofta uppgifter om vilken stor ökning av elförbrukningen vi kan se fram emot. Det är bara påhitt. Det finns inga seriösa prognoser presenterade. I 40 års tid har svensk elförbrukning handlat om 140 TWh varje år. År 2023 var förbrukningen till och med lägre än 2022. Dom två stora nya förbrukare i närtid är stålverken i Boden och Luleå. Det handlar totalt om 25 TWh, för båda tillsammans. Idag producerar vi i Sverige ca 170 TWh. Det räcker ju till stålverken också.
Låt oss inte förstöra vår natur och havsmiljöer med ytterligare vindkraftverk. Dom behövs inte.