Just nu diskuteras planerna för en järngruva i Kallak utanför Jokkmokk. Ett regeringsbeslut, ja eller nej, närmar sig. Det är en myt att denna gruva har någon samband med den gröna omställningen. Järn finns det redan gott om i Norrbotten med flera stora gruvor. Dessutom förväntas en del stålanvändning i byggnader och vindkrafttorn ersättas av träkonstruktioner, vilket minskar utsläpp av koldioxid.
Den tänkta gruvan kan heller inte leverera material i den form som behövs av den nya industrin för fossilfritt stål. Gruvan ger arbetstillfällen under en begränsad tid, men orsakar även förlust av hållbara arbetstillfällen i rennäringen och turistbranschen. Både länsstyrelsen och FN-organet Unesco anser att en gruva hotar den närliggande världsarvet Laponia. Människorättsorganisationer anser att det strider mot samernas rättigheter.
Säg nej till i en gruva i Kallak! Vad som däremot skulle stödja den gröna omställningen är brytning av metaller i LKAB:s stora mängder gruvavfall. Enligt en artikel i Ny Teknik 28 september 2020 kan 30 procent av hela EU:s behov av sällsynta jordartsmetaller täckas av sådan brytning, och 100 procent av behovet av jordartsmetallen neodym som behövs för permanentmagneter i de flesta elbilsmotorer samt i generatorer för vindkraftverk. Sådan brytning, tillsammans med utvinning av fosforgödsel för jordbruket ur samma avfall, utreds internt inom LKAB i ett projekt Reemap. Beslut om investering eller inte förväntas tas under 2022. Detta kan leda till hundratals nya jobb och en miljardindustri.