Efter 130 år upphör Malmberget att existera!

Malmberget, avspärrat kvarter inför rivning.

Malmberget, avspärrat kvarter inför rivning.

Foto: Niclas Petersson

Insändare2024-08-21 13:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Lars-Eric Aaro, LKAB och Tommy Nyström, Gällivare kommun, skrev under avvecklingsavtalet för Malmberget i april 2012 fanns avsikter, utfästelser och en god ambition mellan raderna i avtalet. ”Utveckling före avveckling” var det gemensamma målet.


Nu mer än tolv år senare när avvecklingen av orten där mer än 12 000 människor levt är inne på slutrakan skönjer vi resultatet.
Människor som gett sitt liv åt bolaget känner sig svikna. Samhället som blivit känt för sitt rika förenings- och kulturliv finns inte mer. De allra flesta av 70-talet företag i Malmberget har upphört med sin verksamhet.


LKAB har tidigarelagt avvecklingen med mer än fem år! Rivit snabbare än vad som var planerat och bygget av nya fastigheter har inte hängt med. Bostadssituationen har blivit helt absurt. Vilket ytterligare förstärkts av alla FlyIn-FlyOut-företag som drivit upp fastighetspriserna långt över det som lokalbefolkningen kan matcha.
Hur kunde det bli så? Jo, LKAB bytte 2016 i princip ut hela koncernledningen. In kom människor utan någon som helst relation och empati till samhället. Personer som helst pratar om satsningar på 400 miljarder på den ”gröna omställningen”. En gigantisk satsning som ska starta här i Malmbergsgruvan. 
Avvecklingsavtalet av Malmberget överläts till ”superadvokater” i Stockholm att tolka, att tillämpa och hantera, delvis i strid med tidigare avsikter och utfästelser från LKAB.
Mer än hälften av östra Malmberget revs och kvarvarande 140 villaägare på ”utvecklingsområdet” Malmsta blir utan mineralersättning och har inte råd att köpa hus i Gällivare. Samtidigt som ett fåtal fastighetsägare i centrala Malmberget hitintills inte fått de ersättningsfastigheter som utlovats, trots sju års ”förhandlingar”.
Belastningen på Gällivare kommun har blivit orimlig och kompensation för detta bör övervägas.
Nej, det blev inte ”Utveckling före avveckling ”. Men nu på upploppsrakan finns ännu tid för bolaget att göra något bättre.
Ta vara på de möjligheterna, Jan Moström och medarbetare!

Svar direkt

LKAB har hittills slutit avtal med 99 procent av sakägarna i Malmberget, och dessutom köpt 33 av fastigheterna i Östra Malmberget enligt det erbjudande vi gett till de boende där. Omvandlingen går enligt plan, nya bostadsområden har skapats i Gällivare och många historiskt värdefulla byggnader har flyttats till nya platser. Så nog har det skett utveckling, alltid.

 Därmed inte sagt att allt skett utan störningar, för såna har det funnits. Vi på LKAB har stor respekt för såväl sorg som irritation över förändringarna, och vi tar till oss när vi får kritik och försöker bli bättre där vi inte lyckats fullt ut. 

 Att Malmberget har avvecklats är en förutsättning för att gruvbrytningen ska kunna fortsätta. Nu tar Gällivare ledningen i den fortsatta satsningen på framtidens stålframställning. Produktionen av fossilfri järnsvamp ger stora möjligheter lokalt och stärker Sveriges konkurrenskraft, samtidigt som det bidrar till minskad klimatpåverkan. Det gynnar både kommunen och invånarna.

Anders Lindberg, presschef på LKAB