E-kronan kan få ordning på systemet

Senast 30 november 2022 skulle utredningen som regeringen tillsatt, statens roll på betalningsmarknaden, lämna sin rapport.

Thorbjörn Nilsson sätter sitt hopp till e-kronan då vanliga kontanter används allt mindre.

Thorbjörn Nilsson sätter sitt hopp till e-kronan då vanliga kontanter används allt mindre.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2022-12-08 06:39
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bland annat skall den ta ställning till om även Riksbanken skall få skapa digitala pengar, i form av e-kronor. Nu är det bara privata affärsbanker som får skapa digitala pengar. Det sker genom att banken gör några tangenttryckningar på datorn vid utgivning av lån. Detta är möjligt genom systemet med dubbel bokföring och balansräkning.
I dag finns det tre sorters pengar. 1. Kontanter i form av sedlar och mynt, utgivna med ensamrätt sedan 1904 av Riksbanken. 2. Digitala pengar som allmänheten har tillgång till, skapade av affärsbankerna. 3. Digitala centralbankspengar enligt RIX-systemet. Dessa används endast av Riksbanken och finansinstitut. Affärsbankerna använder dem vid daglig clearing mellan bankerna därför att bankerna inte litar på pengarna de själva skapat.
I takt med att kontanter används allt mindre finns det en risk att allmänheten i framtiden inte längre har tillgång till och kan betala med statligt utgivna pengar. Därför undersöker Riksbanken möjligheten att ge ut e-kronor – digitala centralbankspengar. Riksbanken anser att e-kronor skulle kunna bidra till att stärka betalningssystemets motståndskraft. Genom att tillhandahålla e-kronor och därmed en alternativ infrastruktur för betalningar kan Riksbanken dessutom ge andra aktörer än banker direkt tillgång till en betalningsinfrastruktur där de kan erbjuda betaltjänster till sina kunder. Detta underlättar för mindre och nya aktörer att konkurrera vilket gynnar innovationen.
Jag hoppas att e-kronan kan komma på plats så att det blir bättre ordning på penningsystemet. För att få en inblick i hur penningsystemet fungerar. Gå in på youtubepositivapengar. Välj: videor; välj: Introduktion. Googla: hur skapas pengar. 1. Välj: Vad är pengar; Riksbanken. 2. Välj: Så skapar Riksbanken pengar i kristid.