Det går att vårda utan vårdnära service

Målet är att varken vården eller arbetsmiljön ska bli sämre, skriver chefer i sjukvården angående att vårdnära service föreslås försvinna.

Exakt hur framtiden kommer att se ut när vårdnära service försvinner kan chefer inom sjukvården inte svara på i dag.

Exakt hur framtiden kommer att se ut när vårdnära service försvinner kan chefer inom sjukvården inte svara på i dag.

Foto: Gunnar Ask

Insändare2020-01-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Politiker – kom och jobba ett skift med oss" om vårdnära service, publicerad i Kuriren 18 januari.
Region Norrbotten var bland de första i Sverige med att införa vårdnära service som innebär att medarbetare utan vårdutbildning bland annat sköter kost, patienttransporter och städning. Vi har idag vårdnära service på två av våra fem sjukhus. 
Efter fem år ser vi att vårdnära service inte fungerar som vi hade hoppats på. Det är därför som Region Norrbotten föreslår att vårdnära service ska upphöra.
Vi förstår att det just nu finns oro hos medarbetare på de arbetsplatser som har vårdnära service idag. Vem ska utföra arbetsuppgifterna i framtiden? Kommer det att bli stressigare för sjuksköterskorna och undersköterskorna? Det är frågor som vi möter och vårt mål är att varken kvaliteten på vården eller arbetsmiljön ska försämras. 
Vi ser behov av att ha transportörer på en del avdelningar. Vi utreder också hur det skulle kunna fungera att ta tillbaka yrkesgruppen vårdbiträde till våra sjukhus. Exakt hur det kommer att bli i framtiden kan vi inte säga idag. 
En förändring kan kännas jobbig att gå igenom, men vi är övertygade om att det här går att lösa. Bara i Norrbotten finns det tre sjukhus där man löser uppgifterna utan att ha vårdnära service-personal anställda.
Anna Pohjanen
chef division Närsjukvård Luleå och Boden.
Anna Alm Andersson
chef division Närsjukvård Gällivare, Kiruna, Kalix och Piteå.
Per Berglund
chef division Länssjukvård