Det behövs fler händer i barnomsorgen

Personalen hinner omöjligt ta hand om alla barn på ett tillfredsställande sätt, skriver signaturen Insatt och kritisk, som själv jobbat i förskolan och nu har sina barnbarn där.

Personalsituationen är så tajt på insändarskribentens barnbarns förskola att pedagogerna till exempel inte alltid hinner ta av barnen de varma utekläderna när de kommer in. Och vissa dagar får barnen inte gå ut på grund av personalbrist.

Personalsituationen är så tajt på insändarskribentens barnbarns förskola att pedagogerna till exempel inte alltid hinner ta av barnen de varma utekläderna när de kommer in. Och vissa dagar får barnen inte gå ut på grund av personalbrist.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2022-11-10 07:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Annica Backman försvarar de för stora barngrupperna i Luleå med att barnen delas in i mindre grupper under dagen. Det blir inte fler personal för den skull. 

Mina barnbarn går i en relativt ny förskola där det häromveckan inte fanns vikarier så en personal var ensam med tio barn på en avdelning med 1-2 åringar. Ibland räcker det med outbildad personal – fler händer – än att ha en utbildning. 

Den som tvingas vara ensam med många barn har inte valt det och kan omöjligt garantera säkerheten så mina barnbarn blev inte lämnade på förskolan. Det äldre barnet går på avdelning 3-5 år och där är så tight så personalen inte hinner ta av alla varma kläder barnen haft på sig ute. Samma på det yngre barnets avdelning. 

Utöver det har den ena infektionen och virus avlöst varandra sedan augusti. Jag är kritisk till att personalen till exempel inte anser sig hinna tvätta barnens händer, låter barnen gå inomhus med kläder de ska ha ute – de dagar de går ut vilket inte är dagligen. 

Sagoläsning sker med skärm på väggen som om inte barn idag har tillräckligt med skärmtid. Att barnen dricker ur samma mugg som finns tillgänglig gynnar infektioner. Hygienutbildning verkar behövas. 

Lärarförbundet har rätt i att barngrupperna är för stora. Bättre med outbildad personal än för få vuxna. Det hjälper inte att skriva fina rapporter till kommunen och Skolverket när verkligheten ser ut som den gör. 

Personalen vill göra ett bra arbete men räcker inte till. Det finns mycket att diskutera när det gäller förskoleverksamheten men det går inte att bedriva verksamhet utan tillräckligt med personal. Skulle önska mer engagemang från föräldrar. Har själv jobbat som förskollärare i 27 år och sa upp mig för några år sedan.