Det är något som inte stämmer i elcirkusen

Är kriget i Ukraina och den gemensamma elmarknaden hela sanningen bakom rusande elpriser? Johnny Westerlund tror inte det.

Hushållen dignar under stora elräkningar. Johnny Westlund tror inte vi vet hela sanningen bakom de rusande priserna.

Hushållen dignar under stora elräkningar. Johnny Westlund tror inte vi vet hela sanningen bakom de rusande priserna.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2023-01-07 07:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste en insändare för ett tag sedan som efterlyste bättre information om varför elpriset stigit i norr. Instämmer till fullo. Man skyller på kriget i Ukraina och att vi är bundna till övriga Europa, som bundit upp sig med avtal med Ryssland om gas och olja. Är det hela sanningen? Jag tycker att det är något som inte stämmer. Jag kan tyvärr inte komma ifrån att det skönjs ett visst profitintresse från
el-producenter/leverentörer.

Vattenfall har år efter år hävdat i början på hösten, att vi har så mycket vatten i magasinen i år, att det finns ingen risk för brist på vatten, el eller prishöjningar. Lika fullt har det kommit prishöjningar, om än inte dagens nivå, och plötsligt lite vatten i magasinen. För några år sedan fick vi förklaringen att älvarna fryser till is. Det har de väl alltid gjort?  Det borde Vattenfall tagit hänsyn till i början på hösten, när man informerar om vattentillgång/priser. 

I år har Vattenfall tur. Nu frös älven två gånger. Vid första frysningen var isen där vi bor minst 13 cm. Så en fredag morgon när jag vaknade var älven helt öppen. Det berodde definitivt inte på mildväder, att älven gick upp över natten, ty termometern visade minusgrader hela natten. Varför gick den upp? Nu måste effekten säkert sänkas igen medan älven fryser till ånyo?

En chef för ett elbolag i ett av de två norra elområdena sa i tv, att vi i norr kommer inte att få samma prisnivå som elområde 3 och 4. Jag vill minnas att han använde uttrycket, "det finns inte på världskartan". Ändå rusar priserna i höjden även i norr.

Ringhals har sedan en tid tillbaka sänkt sin produktionsnivå för reparation av reaktorer. Jag vill minnas att första budet var att det skulle vara åtgärdat i slutet av året. Sedan sas att det skulle vara klart den 31 januari, för att vid det senaste budet vara februari. Samma taktik som tågbolagen. Man vet att förseningen innebär fyra timmars senare ankomsttid till destinationen. Men i den löpande informationen förlänger man ankomsttiden med en timme i taget. 

Oskarshamn har upptäckt ett fel som man bevakat under en tid. Då bestämde man sig för att sänka produktionen mellan 9 och 18 december. Varför inte åtgärda felet direkt, utan vänta till kallperioden inträder?

Förklara för mig varför det är bättre att göra underhållsarbeten på vintern än andra delar av året. Är det akuta fel så förstår även jag att man kan tvingas stänga under ansträngda perioder för åtgärd. Men här handlar ju det om planerade åtgärder, såvitt jag förstår. 

Efterfrågan och tillgång. Kallt, stor efterfrågan, lägre tillgång, högre priser. Månne profitintresse, eller är det bara ett olyckligt sammanträffande?

Mitt upp i allt elände så har vi då den nya regeringen. Före valet lovade blivande statsminister Kristersson och blivande energiminister (B)usch ett elpristak från 1 november, villkorslöst, PUNKT. Inget snack om delar av landet eller retroaktiv utbetalning för tidigare betalda elräkningar. Sänkt drivmedelskostnad vid pump upp till 10 kronor/liter. Drivmedelssänkningen blev 41 öre. Yuupii.

Efter beslut om elpriskompensation står energiministern i tv, med ett leende på läpparna och säger att nu kan hela svenska folket räkna ut vad de får i elpriskompensation. Lögn igen. Inte hela svenska folket. Det är bara de som bor i elområde 3 och 4 som kan räkna ut hur mycket de får. De områden där alla statsråd, så när som på ett par stycken bor. I och för sig kan även vi som bor i elområde 1 och 2 räkna ut vad vi får, nämligen 0 kronor. Energiministerns kommentar känns som ett hån. Vad kanske värre är: Energiministern räknar inte oss, som bor i norrland, som svenskar. Hon borde kanske känna en viss tacksamhet och ödmjukhet att det finns individer som, trots allt, vill bo här uppe i norr och som ser till att utvinna vattenkraft, malm och skog. Det är till gagn för hela svenska folket. Det är sanning.

Hur många hushåll har regeringen som mål, att driva i konkurs?

Håller med Ronny Eriksson. Det är dags för oss att sätta ned foten och säga ifrån, på allvar. Vi ska väl inte betala sörlänningarnas, kanske till en del, lyxelkonsumtion, medan vi i norr får kämpa för att värma upp våra hem. Men det har nuvarande regering beslutat. De föregår Tidöavtalets utredning om elområden i Sverige. Knappt hade de hunnit inta sina taburetter på Rosenbad förrän priserna i elområde 1 och 2 sköt i höjden. 

De ser det säkert som en inskolningsperiod, för oss i norr, i avvaktan på utredningen, trots att alternativet med ett elområde inte finns bland de alternativ som utreds. Men jag blir inte överraskad om utredningen mynnar ut i ett elområde. Det händer då och då att utredningar får tilläggsdirektiv under pågående utredningsarbete.