Det är inte konstigt att regionens personal flyr

Stress, dåliga arbetstider och dåligt betalt. Det är inte för intet personalen lämna regionen, skriver signaturen Legitimerad röntgensjuksköterska.

"Ingen annan yrkesgrupp skulle godta en sådan arbetsbelastning", skriver Legitimerad röntgensjuksköterska.

"Ingen annan yrkesgrupp skulle godta en sådan arbetsbelastning", skriver Legitimerad röntgensjuksköterska.

Foto: Mostphotos

Insändare2023-05-13 07:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetsmiljön på en röntgenavdelning vid region Norrbotten är ansträngande. Mycket beror det på att vi har en åldrande befolkning som behöver mycket vård och omsorg. Det krävs mycket av vårdpersonalen då vi måste arbeta mycket obekväm arbetstid. Den nya EU-lagen bekräftande elva timmars dygnsvila kommer innebära att vi får tillbringa ännu mer tid på arbetsplatsen och färre timmar för återhämtning. Varför avslutar röntgensjuksköterskor sin tjänst på röntgenavdelning? 

Beredskap

På veckorna har vi 7,5 timmars arbetstid och efter det har vi beredskap under kväll och natt. Vi har utryckningar under natten då akuten behöver vår hjälp. Vi kan ha uppemot 5 – 6 timmar övertid på en beredskapsnatt.  Efter det arbetar vi halv dag efterföljande dag. Vi är fastfjättrade till sjukhuset i 24 timmar och måste hålla oss inom en halvtimmes färdväg till sjukhuset. Halv dag efter beredskap. 

Under helgen har vi 7 timmars arbetspass på dagen och beredskap från klockan 15.30 till 08.30 nästkommande morgon. Beredskapen under en helg brukar i vanliga fall bli uppemot 7 – 15 timmar övertid och fastlåst vid sjukhuset i 48 timmar. Halv dag måndag efter helg.  

Beredskap ska vara sällan förekommande men det sker i stort sett alla nätter. Endast ur-akuta undersökningar ska förekomma. Det här sliter ut vårdpersonal. Ingen annan yrkesgrupp skulle godta en sådan arbetsbelastning. Om Sverige händelsevis skulle befinna sig i krig då kan jag förstå att denna uppoffring måste ske. Nu är det mer för att tömma vårdavdelningar för att göra plats för nya patienter. Så högt tryck är det på vården idag. 

Hälsa bland vårdpersonal

Dessa återkommande beredskapspass sliter ut personal, och gör att många blir sjuka och får sämre hälsa. Det gör inte saken bättre då beredskapspassen måste fyllas av redan trött personal. Du kan när som helst bli påtvingad ett extra beredskapspass trots att du gjort din del under veckan. 

Löneutveckling

Region Norrbotten har sämsta löneutvecklingen i hela landet för legitimerande röntgensjuksköterskor. Det är en av anledningarna till att många avslutar sin tjänst på regionen. Det finns ingen lönetrappa där du efter 15 år i yrket har bara 3 000 kronor mer i grundlön än vad en nyexaminerad har. Nyexaminerade ska givetvis ha bra ingångslön men det måste efterföljas med lönetrappa där den anställde värderas efter antal år i yrket och erfarenhet.  

Beredskapspasset genererar 25 kr/timme! Har aldrig hört talas om, innan jag började arbeta inom vården, att personal kan ha så låg timersättning när man väntar på utryckning. Vi har givetvis bättre betalt när vi har utryckning under beredskap. Ansvarsområden ingår även i arbetet. Det kan vara modaliteter (röntgenutrustning) eller bokning, semesterplanering, studenters verksamhetsförlagda utbildning med mera. Mycket av detta måste utföras under arbetstid när det finns möjlighet till det. Det sker ingen särskild utbetalning för ansvarsområden. Det är samma lön om man har ansvarsområden som dem som inte har det.  

Personalpolitik

Jag upplever regionens personalpolitik som att det är en fiende som ska bekämpas till varje pris. Vi får tala om vad som helst men inte om löner och arbetsmiljö. En annan sak som uppkommer vid regionens planeringsdagar eller dylikt är att vi anställda ska vara lösningen på problemet. Det blir aldrig en lösning på problemet om inte ledningen för region Norrbotten ser problemet. Jag hoppas att HR (Human Resources) och region Norrbotten förstår allvaret. Det är inte för intet som 300 anställda på region Norrbotten sagt upp sig och gått till bemanning eller bytt yrke. Det märks verkligen att vårdyrket är kvinnodominerat. Låga löner som inte belönar kvinnors idoga arbete med patienter. I övrigt är lönesatsningarna inom stat, kommuner och regioner undermåliga då yrkesgrupp efter yrkesgrupp kräver bättre löner och bättre arbetsvillkor.  

Jag skulle inte välja detta yrke om det inte vore för patienterna. Se glädjen när en orolig patient genomgått sin undersökning. Vilket bättre kvitto kan vi få än så.