De sista levnadsåren riskerar att bli ensamma

Kommer det att finnas plats för alla våra äldre i det nya Kiruna, undrar Sören Häggroth.

"Vi kan och vi måste göra mycket mer för att 'de sista ljuva åren' inte blir en tid fylld av ensamhet och ängslan vid köksbordet", skriver Sören Häggroth.

"Vi kan och vi måste göra mycket mer för att 'de sista ljuva åren' inte blir en tid fylld av ensamhet och ängslan vid köksbordet", skriver Sören Häggroth.

Foto: Sören Häggroth

Insändare2022-09-10 07:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fest, pompa och ståt när det nya Kiruna öppnar. Men kvar uppe i den gamla stan kommer några av stans äldsta bli kvar vid sina köksbord. Många av de som varit med och byggt Kiruna.Det byggs bostäder för de som fyllt 55 i det nya området. De så kallade seniorboendena och som ska kunna förändras i sitt innehåll eftersom behoven växer av anpassning för de boende. Det är fint och blir ett bra tillskott av bostäder. Men det löser inte de behov som nu växer i raskt takt för de äldre som behöver boende, vård och omsorg som en fungerande helhet. 

Det finns redan nu brist på platser och boende för de äldre som inte längre klarar att ordna vardagen på egen hand. Det är bland annat dom som behöver hjälp efter sjukhusvistelser eller är i behov av assistans kortare eller längre tid av olika skäl. Äldreboendena Fjällgården och Solbacken som också inrymmer korttidsboenden som finns i nuvarande Kiruna centrum avvecklas då LKAB löser in fastigheterna. Enligt den information som finns kommer inte dessa äldreboendeplatser att byggas upp igen. 

Tomrummet växer och blir allt större. Inte något politiskt parti redovisar nån konkret plan på hur de här platserna som försvinner ska ersättas. Varför passar de styrande inte på att skapa nåt riktigt nytt, spännande och intressant inom äldrevården nu när den nya staden ska byggas?

De äldsta och vårdbehövande håller på att bli en bortglömd och sviken grupp i det nya Kiruna. Kanske är inte gruvstaden unik i detta tragiska hänseende. Besparingar görs på många håll inom de äldres behov i vårt land. Gamlingarna kostar för mycket och tanken är att de som blir äldre ska bo hemma och för all del dö i sin ensamhet om så behövs.

2028 räknar SCB med att vi kommer att vara 11 miljoner som bor i detta land. Allra mest kommer de som är 80 år och äldre att öka inom denna tidsperiod. 255 000 fler som är över 80. Det är 50 procent fler i en procentuell ökning i denna åldersgrupp fram till 2028. Läs gärna dessa siffror en gång till. Det tål att tänkas på. Behoven av boenden med olika behov av hjälp minskar inte. Behoven ökar och resurser måste avsättas för detta inte minst hos kommunerna men även nationellt. Nu räcker inte några klämkäcka formuleringar om hur viktig äldreomsorgen är. Det behöver tänkas, planeras, engageras, förnyas och tillsättas resurser för en lång tid. Inga pensionärshem utan boenden som är moderna och ger en social tillvaro som är av hög kvalité och erbjuder all den hjälp som behövs. Varför kan det inte bli så..? 

Vi behöver flera olika typer av boenden att åldras i ! Att bo i. Att umgås och vara tillsammans i. Fina rum att vila trötta ögon i. Jag har sett nog av ensamhet. Tråkiga rum och bortförklaringar på grund av platsbrist. 

Nu är det valtider och de äldres röster är viktigare än på länge. Men de sista ljuva åren riskerar för allt fler att bli en tid av ensamhet i en lång kö i väntan på nåt bättre också efter den 11 september när rösten inte längre är lika viktig längre men skröpligare och allt tystare...