Datacenter skapar lokala jobb och gör världen grönare

Förutom att flera hundra jobb skapades har Facebooks etablering i Luleå bidragit till grönare data, skriver Node Poles vd Patrik Öhlund.

"Bedömningen utifrån fakta bör alltså vara att Facebooks etablering haft betydande positiva ekonomiska effekter såväl regionalt som nationellt. Men viktigaste av allt, världens data har blivit grönare", skriver Node Poles vd Patrik Öhlund i sitt svar till Frans Eronell och signaturen Ugglan.

"Bedömningen utifrån fakta bör alltså vara att Facebooks etablering haft betydande positiva ekonomiska effekter såväl regionalt som nationellt. Men viktigaste av allt, världens data har blivit grönare", skriver Node Poles vd Patrik Öhlund i sitt svar till Frans Eronell och signaturen Ugglan.

Foto: Eija Dunder

Insändare2021-02-11 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Signaturerna Frans Eronell och Ugglan har i varsin insändare kritiserat etableringen av Facebooks datacenter i Luleå. Etableringen kritiseras på grund av hög elförbrukning och för att de inte ger tillräckligt många arbetstillfällen. Men i själva verket har datacenteretableringen i Luleå inneburit en enormt positiv klimateffekt globalt – och har resulterat i fler jobb som annars inte hade funnits lokalt.

En stor del av världens drygt nio miljoner datacenter drivs idag på fossil energi. Pandemin har fått oss att sluta flyga, men människor har istället ökat streaming och dataanvändning till den grad att vårt gemensamma klimatavtryck är i stort oförändrat. Faktum är att dataanvändning globalt idag har lika stor klimatpåverkan som flyget hade innan pandemins utbrott.

Tillgången till förnybar eller fossilfri energi i Sverige är en nyckel för en grön omställning av data. Och många jobb skapas längs vägen, som i sin tur ger skatteintäkter.

För ett par år sedan bad Tillväxtverket Sweco att genomföra en studie på effekterna av Facebooks investering i Luleå. Enligt deras studie krävdes det cirka 400 personer för att driva verksamheten, varav 250 var bosatta i området. Majoriteten av antalet jobb som skapades ligger dock i byggnadsfasen, som uppgick till total 4 700 så kallade årsarbetskrafter, vilket motsvarar cirka 900 personer per år.

Prislappen på Facebooks etablering i Luleå beräknas ha varit på 11 miljarder kronor, varav 4 miljarder har gått till Sverige. Även bolag som Amazon, Microsoft och Google har gjort investeringar i mångmiljardklassen i landet. Investeringarna leder inte bara till nya jobb, utan också till att området runt den nya etableringen blir attraktivt för andra verksamheter. Exempelvis forskningsanläggningen RISE SICS North och ett ökat antal sökande till Luleå Tekniska Universitet som följde av Facebooks närvaro i kommunen.

Idag återfinns en stor del av jobben hos underleverantörer. Så ser det ut i många industrier i dag och är inget nytt utan snarare likt gruv-, energi- och stålbranscherna.

Bedömningen utifrån fakta bör alltså vara att Facebooks etablering haft betydande positiva ekonomiska effekter såväl regionalt som nationellt. Men viktigaste av allt, världens data har blivit grönare.