Dags att hejda klimatkrisen

Risken för ännu värre värmeböljor är ett skäl till att vidta kraftfulla åtgärder för att rädda klimatet, skriver Ingela Björck.

Klimatförändringarna ger fler värmeböljor och dödsfall, skriver Ingela Björck.

Klimatförändringarna ger fler värmeböljor och dödsfall, skriver Ingela Björck.

Foto: Johansen, Erik

Insändare2021-07-10 02:38
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Vi måste värna om våra gamla och sköra”. Den frasen har upprepats som ett mantra genom hela coronapandemin och varit något som alla skrivit under på. 

Då borde också alla vara lika inställda på att göra allt som går att göra för att hejda klimatkrisen – för den slår särskilt starkt just mot de gamla och sköra.

Att klimatförändringarna kommer att ge fler värmeböljor är nämligen säkert. Lika säkert är att hälsoproblem orsakade av hetta framför allt drabbar gamla människor och personer som lider av kroniska sjukdomar. 

Och sådana hälsoproblem ger redan i dag ganska stora dödssiffror: värmeböljan 2018 ledde till en överdödlighet på cirka 700 dödsfall bara i Sverige, och den på kontinenten mycket starka värmeböljan 2003 gav över 50 000 extra dödsfall i Europa.

Risken för värre värmeböljor är därför ett av många skäl till att vi borde vidta kraftfulla åtgärder för att rädda klimatet. Här är några möjliga åtgärder på politisk nivå:

Ta snarast bort skatteundantagen för fossila bränslen, förbjud fossila bränslen från 2030, ta bort inrikesflygets subventioner, återskapa våtmarker, skydda mer skog och främja naturbetesmarker.

Och några åtgärder på individnivå: köp mer på second hand och köp färre onödiga saker, dra ner på flyg och bilkörning, ät mindre kött och försök minska hemmets energiförbrukning.

Kan vi göra detta, så har vi verkligen värnat om våra gamla och sköra!