Bygg en ny ishall till oss konståkare!

Konståkning kräver en viss kvalitet på isen och rätt temperatur i hallen. En särskild hall, som inte delas med hockeylag, är vad som behövs i Luleå, skriver signaturen 14-årig konståkare.

Luleå konståkningsklubb har fått fram många duktiga åkare. Att inte ha en hall som lämpar sig för konståkning är inte okej, skriver signaturen 14-årig konståkare. Bilden är tagen vid  föreställningen Christmas on ice 2016.

Luleå konståkningsklubb har fått fram många duktiga åkare. Att inte ha en hall som lämpar sig för konståkning är inte okej, skriver signaturen 14-årig konståkare. Bilden är tagen vid föreställningen Christmas on ice 2016.

Foto: Petra Älvstrand

Insändare2021-06-08 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tycker att man ska bygga fler ishallar i Luleå, speciellt till konståkarna som behöver en viss kvalitet på isen för att träna. Jag är själv konståkare och tycker att det här inte är okej! Just nu finns det bara två ishallar att träna i. A-hallen, som mest är till för hockey, och C-hallen, som är kall och har dålig is. D-hallen, som alla konståkare brukade ha som sin egen ishall, har skadat tak vilket gör att den inte får användas. Sunderby ishall är stängd på grund av renovering. I B-hallen har man smält isen och byggt en padelhall. 

För det första så behöver alla konståkare, stora som små, en viss kvalitet på isen för att kunna träna. Om isen är för hård eller mjuk eller för tunn kan olyckor ske. Vi hoppar så svåra hopp högt upp i luften, allt från ett till tre eller fyra varv, och kan landa på konstiga sätt och skada oss. Om isen är för hård för att den är för kall kan den spricka och om den är för mjuk eller för tunn så kan vi gå igenom isen ända ner till betongen, vilket gör att vi skadar oss eller våra skenor. Alltså, om isen inte är perfekt så kan olyckor ske. Isen i Luleå är anpassad för hockey, inte för konståkning vilket är ett stort problem. 

För det andra så har temperaturen i ishallen stor betydelse för oss som tränar konståkning, även på andra sätt än att den påverkar isens kvalitet. Är det för kallt i ishallen så måste man ha mer kläder på sig än vad man egentligen kan ha. Konståkning är en precisionsport där man måste vrida kroppen i konstiga positioner och man blir klumpig om man har för mycket kläder på sig. Tränaren måste även kunna se på kroppen vad man gör fel och om man har tjocka kläder på sig ser inte tränaren det.

Men nu kanske ni tänker så här “ja, men konståkningen i Luleå är inte lika 'känd' som hockeyn”. Det kan jag säga här och nu att det inte stämmer! I Luleå Konståkningsklubb har Sveriges bästa konståkningstränare, Alexander Majorov, tränat åkare i 30 år tillsammans med sin fru Irina och de har fått fram framgångsrika åkare, som bland andra sina söner Nikolaj och Alexander Jr, åkare som tagit hem många olika priser. Luleå konståkningsklubb är även högt värderad hos Svenska Konståkningsförbundet, SKF. Vi får arrangera elitserietävlingar och blir tillfrågade om att arrangera SM. 

Avslutningsvis så uppmanar jag de styrande i Luleå Kommun att genast ta tag i frågan om att ersätta D-hallen så att alla barn och ungdomar som tränar konståkning kan få träna i den miljö de behöver!