Budgeten är inte viktigare än barnen

Barnen måste få det de har rätt till i förskolan och det är svårt när barngrupperna är så stora, skriver Margareta K.

Insändare2022-12-20 09:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Kuriren 10 december fanns rubriken ”Hellre för många barn än outbildad personal”, uttalat av två rektorer på bild. 

Självklart är det mest optimala att personalen är utbildad men då det uppenbarligen saknas utbildade vikarier är det väl ändå bättre med outbildade än att ordinarie personal tvingas jobba ensamma och ”låna” kollegor från annan avdelning som i sin tur blir för få. 

Vill rektorer köra personal i botten? 

Även outbildade klarar av- och påklädning, blöjbyten, har en famn att sitta i med mera. Som före detta förskollärare i över 25 år har jag dessutom aldrig jobbat med vikarier som inte varit l läskunniga. Idag placerar man barnen framför en skärm för sagoläsning eller för att se filmer. Görs det för att det inte finns tillräckligt med personal för att läsa böcker? 

Barn behöver inte ha skärmtid i förskolan. Det anser jag är barnpassning/förvaring. I Kuriren 17 december finns reportage om Hällbackens förskola med för stora grupper. Mina barnbarn går där och har mest varit frånvarande hela terminen på grund av olika smittor. Föräldern i reportaget pekar till exempel på att 30 barn sover i samma rum! Då är det inte konstigt att barn smittar varandra eftersom vissa föräldrar lämnar barn som inte är friska medan andra är skötsamma och är hemma när barnen är sjuka. 

För lite utevistelse är en stor orsak till smittor liksom dålig hygien. Tvättas händer före och efter måltider, efter toabesök med vuxenhjälp? Hur ofta rengörs leksaker, tvättas textilier med mera? Hoppas man på en viss frånvaro varje dag för att man ska klara sitt uppdrag? Skolverkets rekommendation är att barngrupper 1–3 år inte bör vara fler än 12 barn och 15 för äldre barn. Rekommendationen 7,5 kvadratmeter/ barn där de vistas samt minst en toalett per 15 barn. 

Att man länge jobbat med att få utbildad personal men inte lyckats är alarmerande. Det beror till stor del på de stora barngrupperna då man inte får tillräckliga förutsättningar att utföra uppdraget. Förskolläraryrket är ett fantastiskt jobb. Att se barns utveckling och lärande är stort. Jag vill tro att ansvariga chefer gör sitt yttersta för att förbättra situationen i förskolan för framförallt barnen så föräldrarna tryggt kan lämna sina barn där men också för personalen. Anser att tills det finns utbildad personal måste även outbildade tas in. Hur garanteras säkerheten vid ensamarbete eller för få vuxna? Att bara prata om jämförbara kommuner leder inte till fler utbildade. Hällbackens förskola har för stora grupper. Varför ta in fler när det finns plats närliggande områden? Att budgeten ska gå ihop kan inte vara viktigare än att barnen har det bra och får det de har rätt till.

Slutligen ser jag fram emot mer utevistelse och bättre förutsättningar för personalen att ta hand om mina barnbarn och alla andra barn.